Филми, които може би не си гледал...

31.08.2019, 14:00

... а трябва!

   
 
Филми, които може би не си гледал...

1. Магьосникът/ Sorcerer (1977)

Всъщност има причина да не си гледал, а и може би дори да не си чувал за този филм. Причината се нарича "Междузвездни войни". Пуснат в същия ден като емблематичния филм на Лукас, "Магьосникът" незабавно бива засенчен. Наистина жалко, защото филмът си заслужава. Въпреки че по време на пускането си ревютата са основно негативни, днес критиците го считат за пренебрегнато произведение на изкуството. 

2077142

 

2. Дванадесет разгневени мъже/ 12 Angry Men (1957)

Докато заглавието му може да не звучи особено забавно, този филм всъщност е очарователно постижение, което ще ви накара да си гризете ноктите от начало до край. Черно-бялата класика разказва историята за жури от 12 мъже, опитващи се да решат съдбата на младо момче, което го грози смъртна присъда. Филмът се отличава с изключителния си фокус върху една единствена локация: от цели 96 минути, само 3 минути се провеждат извън заседателната зала. Майсторството на филма е, че този факт не отнема от цялостното изживяване.

2077141

 

3.  2001: Космическа одисея/ 2001: A Space Odyssey (1968)

Тази класика на Стенли Кубрик е най-вероятно филмът, който сте се излъгали да гледате като по-млади, очаквайки екшън-фантастика, но най-вероятно сте заспали по средата. И наистина - филмът е бавен и протяжен. Екшън и диви емоции липсват. Но това, което прави филмът наистина ценен, е кинематографичната магия, която Кубрик успява да предаде, достигайки до най-съкровените кътчета на човешкото състояние.

2077140

 

4. Ще се лее кръв/ There Will Be Blood (2007)

Дълъг, но силен филм от Пол Томас Андерсън, който копае надълбоко в душата ти, разкривайки ти отчаянието и корупцията, подхранвани от жаждата за петрол в Америка в края на 19 век. Историята е богата и ще те държи на крака, но това, което наистина си заслужава адмирациите е актьорската игра на Даниъл Дей-Люис, която, ако не друго, ще се превърне в основната причина да притаиш дъх от началото до мрачния и горчив край. 

2077139

 

5. Враг/ Enemy (2013)

Режисиран от Дени Вилньов, този филм е едно напълно церебрално изживяване - филм, който ще те накара да мислиш и да се чудиш, докато наблюдаваш как Джейк Джиленхол губи смисъл дори в най-ценните за него неща, докато не попада на своя "двойник". Постоянно ще се опитвате да нареждате детайлите, така че да построите пъзела и да разберете объркания подтекст, с който сте се нагърбили, гледайки това произведение на изкуството. Със сигурност обаче то ще ви държи достатъчно запленени, за да останете до края, а и дори да си го пуснете отново. 

2077138

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ