За парите и децата

10.11.2011, 09:12

Важна информация

   
 
За парите и децата

Много са нещата, които ще оставим на децата си, когато напуснем този свят. Много от вас вероятно веднага се сещат за парите, които ще получат наследниците ви. Но не е много добра идея да поставите на първо място именно тях като най-важното наследство. По-важно е дали ще ги научите как се изкарват пари и как се харчат разумно. Точно както водата, парите могат или да създават или да разрушават, в зависимост от това как са управлявани и накъде са насочени.

В реалността парите не са коренът на злото, а просто разменна единица. Така че, правилната им употреба зависи от нашите приоритети и принципи. Като родител, вие би трябвало да се стремите да научите децата си какви са ценностите в живота и как парите могат да им помогнат в тази посока. Разбира се, всичко зависи от вашето собствено мислене и именно в зависимост от него вие ще научите деца си на внимание или небрежност, щедрост или стиснатост, мъдрост или глупост.

От Fathers.com имат няколко предложения, чрез които можете да успеете да научите детето си да ползва парите мъдро:

  • Давайте джобни пари на децата си и им помогнете да планират тяхното харчене. Съветвайте ги, но оставете те да взимат решенията. Добре е децата да разбират още от самото начало, че в момента, в който могат да изкарват достатъчно пари сами, помощта от ваша страна може и да спре да идва под формата на финикийски знаци.
  • Научете ги да спестяват, за да могат да си купят нещата, които най-много желаят. Добра идея е и да им откриете собствена банкова сметка, още докато са малки.
  • Доколкото сметнете за удачно, можете семейно да обсъждате финансови проблеми или пък текущи сметки. Парите у дома не бива да бъдат нито тема табу, нито основна тема. Оставете децата да ви наблюдават и да се учат от вашите финансови навици.
  • Добре е децата ви да виждат, че можете да бъдете щедър. Ако ви се отдаде възможност, дайте дарение на някой дом за деца, на църквата или пък на обществено важен обект, който има нужда от финансиране, за да бъде завършен строежът му. Важно е хлапетата ви да осъзнаят, че мъдрото даряване на средства е точно толкова важно, колкото и пестенето им.
  • Разрешавайте на децата си да харчат от общите пари за неща, които са им нужни, за покупки или когато зареждате гориво. Оперирането с пари носи увереност, но и реалното усещане за това как те намаляват.
  • Научете децата си да печелят пари с честен труд. Сами знаете, че истински оценяваме стойността на спечеленото, само ако сами сме си го изработили.

Не се съмняваме, че ще успеете да предадете на вашите наследници най-ценните житейски уроци, които да ги подготвят за света, в който парите имат значение. Ако у тях вече са залегнали определени навици, това ще ги спаси от повечето разочарования, които неизбежно спохождат човека в живота му.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ