Какво е по-вероятно след секс без презерватив: болест или бременност

11.07.2019, 13:00

Статистиката има доволно обстоятелствени отговори

   
 
Какво е по-вероятно след секс без презерватив: болест или бременност

Не се доверявай на този, който ще ти каже, че познава простия и недвусмислен отговор на този горещ въпрос. Но има доволно близка до истината статистика.

Първо, нека бъдем ясни: да сравним шансовете за вероятна бременност и риска от лошо заболяване е същото като сравняваме зелено със солено. Изглежда, че там и там се занимаваме със секс, но това е толкова огромна територия, че трябва да вземем предвид много други различни фактори.

Първо, трябва да се помни, че шансовете за бременност зависят от това дали жената е в период на овулация и в кой точно момент от менструалният цикъл се е случило.

В същото време инфекциозността на полова болест зависи от вида на инфекцията, в кой етап е заболяването и дали носителят се лекува. Освен това трябва да се има предвид, че ППБ се прехвърля по-лесно от мъж на жена, отколкото обратното. Например, херпес и ХИВ се предават по-лесно от партньор на партньорка. (Извинете ни, момичета!)

И така, имайки предвид всички тези фактори, може да се отговори на въпроса поставен в заглавието по следния начин:

в случай на еднократен незащитен сексуален контакт между мъж и жена 1-3 дни преди овулацията, шансовете за бременност са 21-25%; във всеки друг период зачеването може да настъпи (средно) само в 5% от случаите.

Но какво казва медицинската статистика за вероятността от заразяване с ХИВ при едни и същи обстоятелства (еднократен контакт без презерватив). Рискът е 0.08%. В този случай говорим за риска от заразяване на жена от мъж. Рискът партньорът да се зарази от партньорката е по-нисък.

Ако от всички злини най-много се страхуваш от ХИВ (което е логично и разбираемо), по-скоро ще станеш баща, отколкото да се заразиш. Използвай контрацептиви!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ