Разтопена стомана срещу неодимови магнити: грандиозно видео

19.07.2019, 11:00

И невероятен експеримент

   
 
Разтопена стомана срещу неодимови магнити: грандиозно видео

YouTube каналът AlumiTube реши да провери дали неодимовите магнитни топки могат да издържат на "душ" от горещ метал и да останат непокътнати.

Да ти обясним накратко за неодимовите магнити: 

"Неодимовите магнити са много мощни за масата си, но са крехки и най-мощните видове губят магнетизма си при температура над 80 °C. По-термоустойчивите видове могат да работят при температура над 200 °C и дори 230 °C, но тяхната сила е незначително по-голяма от тази на самариево-кобалтовите магнити.

С неодимовите магнити винаги трябва да се борави внимателно. Някои с размерите на монета са достатъчно силни да вдигнат над 10 килограма. Силни магнитните полета могат да нарушат работата на някои медицински електронни устройства от рода на пейсмейкърите. Погълнати, те могат да предизвикат смъртоносни усложнения като прищипят червата.

Тъй като силата им се увеличава с увеличаването на размерите, по-големите неодимови магнити могат дори да чупят кости когато бъдат привлечени внезапно от магнитен предмет. Работата с голям неодимов магнит в близост до малки магнитни обекти (ключове, писалки и други), както и до големи магнитни повърхности, може да бъде опасна, ако човек се озове между магнита и магнитните предмети или повърхности."

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ