Радиоактивно: Запознайте се с някои от последиците след експлозията в Чернобил

17.05.2015, 10:00

Как се чувстват растенията и животните в района?

   
 
Радиоактивно: Запознайте се с някои от последиците след експлозията в Чернобил

И малките деца знаят за експлозията на атомната електроцентрала в Чернобил и пагубните последици, които оказва върху живота в района. Радиацията е изключително вредна и дори смъртоносна, а 30 години по-късно все още се регистрират единични случаи на генетични аномалии в следствие от трагедията. Това обаче не пречи животинският и растителният свят около бившата централа днес да кипи от живот, бил той и радиоактивен.

Вижте какви са някои от последиците след експлозията в Чернобил през 1986 г.

1. Както вече споменахме, 30 години по-късно, някои ефекти от радиацията все още се усещат и продължават да се документират генетични аномалии, причинени от експлозията.

2. За щастие, тези остри ефекти се задържат единствено в радиус от 50 км от централата.

3. Разбира се, има изключения, в които радиация, вследствие на инцидента в Чернобил, е регистрирана и в Германия и Скандинавия. Причината за това е водната хранителна верига.

4. Благодарение на относително бързото радиоактивно разпадане във водните басейни, те никога не представляват сериозна заплаха за хората.

5. Най-голяма заплаха за човека, е натрупването на радиация в горите и най-вече в плодовете и зеленчуците.

6. Това води до заразяване на много тревопасни животни.

7. Във Финландия е регистриран случай на човек, заразен с радиация, след консумиране на месо от радиоактивен елен.

8. На учените все още не е известно дали наблюдаваните в момента генетични аномалии ще имат дълготрайни вредни ефекти.

9. Парадоксалното в района на Чернобил е, че след инцидента човешката дейност в региона значително намалява, за сметка на растителните и животинските видове, чиито живот в момента е в разцвет.

10. Последни проучвания показват, че радиационните нива на животинските и растителните видове в района на бившата централа са повишени.

11. В районите с повишено ниво на радиация се забелязват насекоми със странни цветове.

12. Радиоактивните частици потъват дълбоко в почвата, а това оказва влияние върху селското стопанство и много земеделци са принудени да прекратят дейността си след експлозията.

13. Учените откриват доказателства, според които растенията и животните успяват успешно да се приспособят към повишените нива на радиация.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ