От Батките до Кифлите, през образователната реформа

Остани истински!

   
 
От Батките до Кифлите, през образователната реформа

Надяваме се да си спомняш пословичния разказ на Вазов "От оралото до урата". Дори да не си го спомняш, споко. Следващите редове ще ти разкажем за него и еквивалента му днес. Иска ни се да ти го разкажем смешно и забавно, в стила на лайфстайла, но ще ни простиш, че понякога ще напускаме границите. Като умен човек, знаеш, че обичаме да се забавляваме, но покрай циците, алкохола и rock аnd rolla (и това в най-добрия случай) има също и гражданско общество, образователна реформа и съвест.

Та в разказа, в общи линии (ако не си го чел – прочети!) става въпрос за едно селско момченце с известни амбиции. Отива в големия град, хлъзва се по лоши пътеки и, как да го кажем, пропада. Не сме учителката ти по литература и няма да ти изясняваме какво иска да каже авторът. Ще намерим обаче еквивалента днес.

Сега майтапа на страна.

Според последните проучвания на РИО (регионален инспекторат по образованието) учениците в "средно елитна" гимназия в София (например) и учениците в училищата в североиточна България (например) се разминават след завършването на 12 клас с до 2-3 образователни години. Което ще рече... ами не могат да си напишат името, а имат отлични оценки.

1562929

Какво се случва: некомпетентни хора с липса на всякакъв вид култура, образование и до голяма степен възпитание, заемат местата в университетите. И понеже нашите университети са едни от най-престижните в Европа, от тях спокойно може да излезеш с диплома (с основните знания от 12 клас, ама това е, ако си ходил на училище, иначе ще ти е по–трудно). Както казваше Мамалев: "Аз като знам какъв съм инженер, еми мен ме е страх да отида на лекар."

Какво виждаме: Студентски град по презумпция би следвало да има статут на (и да бъде) студентски кампус. Какво става обаче. Не отричаме, че в последно време са позатегнали нещата, оставили са само (около) 5 дискотеки и доста кръчми, които доскоро бяха в помещенията, предназначени за библиотеки. Като казахме библиотеки, българите можем да се гордеем, в НАЦИОНАЛНАТА НИ БИБЛИОТЕКА "Св. Св. Кирил и Методий" се помещава бар (да ходим да пийнем една книга, а?).

И ако не ти стигат абсурдите, ще ти кажем, че образователната реформа, за която понякога чуваш по телевизията, е толкова сложна, че едва ли самите депутати разбират какво гласуват. Пример: Вместо да гласуват за политиките на професионалните гимназии, те обсъждат дали турският да бъде задължителен в основното.

Големият град е опасен. Ясно, че с централизиран бизнес и управление всичко ще бъде концентрирано в големите градове. Но идването в големия град не трябва да бъде самоцел.

Порблемът обаче не е само в "отличниците". В България университети може с лопата да ги ринеш. Реве се, че няма студенти, но никой не загрява, че няма толкова родени деца в набора, колкото места са отворили. Елементарното решение е в това висшите учебни заведения да работят с националния статистически институт, така ще има и хляб, и пасти за всички.

И като цяло нещата не са ОК.

Батките и кифлите са естествен феномен от нещата, които ти изброихме. Как така стана, че образованието струва шепа царвица за прасетата, а новият смарт "бла-бла" телефон - повече от месечна заплата. И как така се случи, че достойнствата на човека се определят от марките дрехи. Защо търсим все лесното, когато са ни учили, че за красивите и хубави неща трябва да се трудиш?!

Остани истински, ние вярваме в теб!

1562927

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ