Най-наглата спортна измама

02.02.2016, 12:00

За последните 16 години

   
 
Най-наглата спортна измама

Някои се опитват да минат по-напряко, други взимат допинг, но всички бяха масово затапени от белгийската велосипедистка Фемке Ван Ден Дриже. Тя успя така да увърти системата, че потресе целия спортен свят.

В самия разгар на световното първенство по велокрос в пресечена местност, Фемке Ван Ден Дриже излиза от състезанието поради технически проблеми, макар и да е фаворит за победата. На пръв поглед нищо особено.

Но на лъжата краката са къси, в случая на колелото, и при техническата проверка изпада хитроумен мотор, монтиран в рамката.

Идеи за подобна измама има още през 2010 година. Тогава състезателят Фабиан Канселара е обвинен, че използва допълнителен механичен допинг. Малко след това от UCI започват щателни проверки на велосипедите, включително и с камери. Случаят с белгийката е първият, който доказва досегашните подозрения.

Засега Фемке ги съчинява някакви, а всички са много разочаровани, защото наистина са мислили, че младата състезателка е доста развит талант.

Иначе пораженията за хитрата маймунка, ако се окаже виновна, са: никакви състезания за шест месеца и глоба от 92 000 евро.

Пораженията за самият спорт обаче са много по-големи. Според много спортни коментатори и специалисти доверието, което хората са имали, е завинаги изгубено. Излишно е да казвамe, че и букмейкърите не са особено очаровани от стеклите се обстоятелства. Каквото и да става, велосипедния спорт го чакат много интересни времена.

1641352

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ