Когато Ван Гог и Да Винчи срещнат Батман

Или как историята за Черния рицар се вписа сред класиките на изкуството

   
 
Когато Ван Гог и Да Винчи срещнат Батман

Запознайте се с Вартан Гарникян. Вартан е престъпно талантлив млад артист, който добива сериозна популярност с проекта си "The Starry Knight", в който с голяма доза смелост преработва класиката "Starry Night" на Винсент ван Гог и я превръща в поп арт от необятната вселена на Батман.

Самият Вартан споделя, че с времето често е получавал негативни коментари от хора, обвиняващи го, че се гаври с исторически великани от изкуството като Ван Гог. Самият той обаче има различен поглед върху нещата, споделяйки: "Не го виждам така. Смятам, че по-скоро отдавам почит на великите художници. Това е моят начин да помогна на артисти като Ван Гог и Да Винчи да запазят популярността си, дори след векове".

"Не мога да не забележа колко незаинтересован е съвременният човек, що се отнася до класическото изкуство в днешно време. Струва ми се, че всяка следваща генерация проявява все по-малко и по-малко интерес спрямо миналото".

За нас е без значение дали Вартан е прав в разсъжденията си или бърка. Не приемаме изкуството му като гавра с класиците, защото просто е невъзможно да не видим красотата в работата му. Едва ли и вие ще останете равнодушни, дори и да не сте сред най-ревностните почитатели на комикс-героите.

Ето и забележителните проекти на Вартан Гарникян, който придава нов вид на някои от най-големите класики на изкуството.

Джокера в тялото на Мона Лиза

1515153

Вартан преработва безспорно най-известната картина в историята на човечеството. Или както той сам обяснява - "моят опит да помогна на хората да разберат най-мистериозната картина на света".

Американски Готъм

1515152

Авторът на проекта споделя, че "Американски Готик" на Грант Ууд е една от любимите му картини изобщо. "Прекарвах по един час, вглеждайки се в нея всеки път, когато посещавах Чикаго. Детайлите са безпогрешни - светлината, цветовете, работата на четката. Нужни са години, за да овладееш до такава степен подобни умения, че всеки удар с четката да оказва подобно влияние".

The Starry Knight

1515155

Най-популярният проект на Вартан, а и негов любим от собственото му портфолио. Работата на Винсент ван Гог е преработена с мотив от Батман, който ни предоставя Джокера в изумителна сплав от цветове. "Спрях се на любимата си сцена от "Черният рицар" на Кристофър Нолан. Нужни ми бяха три месеца, за да я нарисувам и още година, за да нанеса подобрения всеки път, щом окото ми "хванеше" някой детайл", споделя авторът.

"Крещящият Джаред Лето"

1515151

Вартан споделя, че не е успял да устои на изкушението, след като разбрал, че Джаред Лето е новият Джокер. Авторът сам споделя, че бекграундът на картината не прилича кой знае колко на оригиналния "Писък" на Едвард Мунк, но за сметка на това лицето на Лето връща усещането за класиката.

Сътворението на Батман

1515157

"Сътворението на Адам" се превръща в "Сътворението на Батман". Колко по-семпло може да бъде като идея? Авторът пък обяснява по изключително интересен начин идеята си за проекта. "Казват, че Бог е създал Адам по свое собствено подобие. Сигурен съм, че всички фенове на Батман ще се съгласят, че подобието на Бог всъщност е... Батман".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ