Изкуственият интелект днес

22.07.2019, 09:00

Вижте с какво роботите се доближават до човешкото поведение

   
 
Изкуственият интелект днес

Чували ли сте за "теста на Тюринг"? "Тестът на Тюринг" представлява критерий, на базата на който да решим дали машината срещу нас притежава интелект. В най-общи линии, критерият се свежда до това доколко поведението на машината в някакъв аспект е неразличимо от човешкото. Ето и няколко изумителни начина, по които съвременните машини се доближават до хората. Само въпрос на време е да съберем всички частици от пъзела и да се сглоби робот, който би бил практически неразличим от човешкото присъствие.

Някои отговарят смислено на въпроси.

Alexa, Google Home и Siri не са единствените машини, които са готови да адресират и най-любопитните ви запитвания. Роботът София наскоро проведе напълно смислен 15-минутен разговор със студент пред аудитория от 3000 души.

Някои са истински граждани. 

Говорейки за разговорливата София, важно е да се отчете фактът, че тя е официално носител на гражданство в Саудитска Арабия. С други думи, София е първият гражданин, който не е човек.

2070773

Някои правят изкуство.

Е-David е робот, разработен в Университета в Констанц, който представлява ръка с пет четки. Е-David може да си служи с 24 цвята и да създава свои картини без помощта на програмист. 

Някои показват емпатия.

Forpheus е робот, с когото може да си поиграете тенис. Той също така ще анализира поведението ви и ако прецени, че не сте особено добър в играта, ще се опита да ви успокои и да ви даде приятелски съвет.

Някои създават наука.

В университета в Колумбия робот на име "Адам" е способен да извършва сам научни процеси, използвайки данни, формулирайки хипотези и провеждайки експерименти без никаква човешка помощ. След множество проведени опити, Адам направи и първото си малко откритие, свързано с метаболизма на маята, идентифицирайки няколко функционални гени.

2070774

Някои търчат и се справят с препятствия.

"Атлас", който е дело на Boston Dynamics, се е доказал, че първите му стъпки в справянето с препятствия в средата са успешни. Без помощта на хора, той може да бяга и когато му се изпречи високо препятствие, да го прескочи. Други пък, особено японските роботи, се справят добре и с танцови стъпки.

Някои показват емоции.

Разбира се, да показваш емоции и да чувстваш емоции са две различни неща. Но това не е ли въпрос, с който сме се сблъсквали, когато става въпрос и за хора? Pepper, например, може да идентифицира емоциите на човека срещу него и да реагира адекватно спрямо тях.

Някои имат кожа.

Изследователи от UCLA и Университета във Вашингтон са разработили изкуствена и разтеглива кожа, която позволява на роботите да усещат усещания, подобни на тези при хората. Допълнително, изкуствената кожа е способна да се саморегенерира.

Някои имат човекоподобни усти.

Учени в университета в Кагава си направиха изкуствена уста, която симулира начина, по който хората говорят, използвайки съответните органи и физични принципи (напр. налягане на въздуха). 

2070776

Някои си похапват.

Когато говорим за усти, в Бристол са направили робот, който може да консумира храна. Роботът е моделиран по образ на салпите. Изкуственият организъм е снабден с микроби, които разграждат храната преди да бъде изхвърлена. 

Някои са новинари и гидове.

В Япония си имат първия новинар-робот, Kodomoroid, който е програмиран да чете новините и дори да се отличава със собствено чувство за хумор. Отново в Япония можем да срещнем Junko Chihira, програмиран да помага с туризма, знаейки три езика и способен да разпознава човешкото поведение.

2070775

Някои могат да шофират.

Автоматичните коли вече отдавна направиха първите си опити по пътищата. Google, Tesla и много други производители на автомобили са крачки напред в разработването на технологията, която ще позволи безопасното шофиране на такъв тип автомобили, а наскоро Nissan и NASA също се включиха в тенденцията.

Разбира се, листът не спира до тук. В момента се разработват роботи, които да могат да готвят, да четат книги, да работят като медицински сестри, да свирят музика, да композират музика, да се разпознават в огледало, да казват "Не!" и най-важното - да правят секс. Бъдещето изглежда вълнуващо.

2070777

Източник: list25.com

 

 

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ