Възможно ли е да живеем без мозък?

11.03.2020, 09:00

Ще се изненадаш!

   
 
Възможно ли е да живеем без мозък?

На света има много хора, които сякаш наистина нямат и грам мозък.Често се сблъскваме с такива индивиди. Но възможно ли е наистина да се живее без мозък?

Мозъкът може да бъде ранен без това да бъде забелязано. Историята на медицината знае много примери, в които човек губи част от мозъка и продължава да живее пълноценен живот. Това е напълно възможно да се случи, защото мозъкът няма нервни окончания. Ако човек не повреди важни тъкани, тогава може дори да не усети, че нещо не е наред с мозъка.

В света много хора живеят без част от мозъка си. Най-яркият пример е Финиъс Гейдж. Американският строител е известен с прякора "човек без мозък". Веднъж на работното му място става експлозия и дебел железен прът пронизва черепа на Финиъс и излиза от другата страна на главата. В същото време строителят дори не губи съзнание и по време на прегледа част от мозъка му пада на пода. Едва след това Гейдж губи съзнание. След операцията той продължава да живее, но с негативни промени в емоционалното и социалното си състояние.

Има хора, които живеят без едно от полукълбата на мозъка. Това е аномалия и на света има около 5 такива човека. През периода на израстване мозъкът не е имал време да се развие пълноценно. интересното е, че "липсата на мозък" не се отразява на интелектуалните им способности.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ