Единственото ревю за "Междузвездни войни: Силата се пробужда", което трябва да прочетете

17.12.2015, 13:33

Чубака харесва това

   
 
Единственото ревю за "Междузвездни войни: Силата се пробужда", което трябва да прочетете

Премиерата на най-новия филм от легендарната поредица "Междузвездни войни" е на 18 декември, тоест утре. Демек само след няколко часа. Сиреч съвсем скоро. С други думи: направо си дойде. Целият свят се тресе от вълнение и неистово желание да гледа филма, при това няколко пъти. При това на 3D и 4DX, със субтитри, дублиран или без никакъв превод.

Сега ви предстои да прочетете едно ревю за филма, което ще ви каже всичко необходимо, за да отидете напълно подготвени на кино, да седнете удобно на мястото си и възможно най-пълноценно да се потопите в несравнимата атмосфера на Star Wars.

СЮЖЕТ

1613314

Нямам никакво намерение да ви разказвам какво се случва в "Междузвездни войни: Силата се пробужда", не само защото не бива да ви развалям кефа от гледането, а и защото не виждам смисъл да го правя. На кой нормален човек му е необходимо да прочете някъде сюжета на най-чакания филм за 2015 г.? Ако сте заклети фенове, това за вас би било кощунство или направо престъпление, което никога не бихте простили. Ако пък просто ви е любопитно да видите този филм, защото, по дяволите, това е Star Wars, то пак няма начин да искате да знаете предварително "кой е убиецът", нали така?

ДОБЪР ИЛИ ЛОШ

1613318

Въпреки съществуването на "учебници по кино", на класически шедьоври и базови правила, Седмото изкуство все пак остава субективно. Дали "Междузвездни войни: Силата се пробужда" е хубав? Това, което знам, е, че на мен адски много ми хареса. На мен. Е, и на хората около мен, чиито физиономии след финалните надписи варираха от широко отворени като на дете очи със зяпнала уста, до нескрити сълзи на фенска радост, киномански кеф и обещание наум "да си го гледам пак". И все пак си мисля, че в залата е имало и хора, които не са останали впечатлени. Но така е при филмите, уважаеми приятели на киното - някои ги харесват, други - не. Това важи дори и за заглавията от епичната поредица. Уви.

НА КИНО ИЛИ У ДОМА

1613317

Сега, нека се разберем за едно - да, действително съществуват филми, които, ако се гледат в домашни условия, няма да загубят от качествата си. Но, ще ме прощавате, който и да е филм от поредицата "Междузвездни войни" не заслужава да бъде "заврян" вкъщи. Наясно съм, че понятието "малък екран" отдавна не отговаря на истината и у дома хората разполагат с все по-големи телевизори и монитори. НО. Филмите, гледани на кино, са съвсем друга бира. Да съпреживяваш случващото се на екрана с още 100 души, да забравиш за всичко и да се "потопиш" във филма, да се смееш с другите или да плачеш с тях - това е същината на киноемоцията. "Междузвездни войни: Силата се пробужда" е създаден, за да бъде гледан на кино, той ще вирее най-добре именно там. Колкото и да се модернизира технологията за гледане на филми, киното си е кино, с очила или без тях.

КОМЕРСИАЛНО ИЛИ ЛЕГЕНДАРНО

1613315

И двете. И в това няма нищо лошо. Star Wars отдавна е емблема, марка, продукт, който се продава под абсолютно всякаква форма. Само че това не прави от филмите някаква "made in China" конфекция. Заглавията от поредицата са обсебили няколко поколения, въпреки различните възприятия и начин на мислене.

ИЗВОД

1613313

Не четете рецензии, не гледайте спойлъри, не сваляйте криво заснети файлове от торент сайтовете. Вдигнете си задниците, купете си билети (когато успеете да се докопате, разбира се) и отидете да гледате "Междузвездни войни: Силата се пробужда" като хората. Оставете се Дж. Дж. Ейбрамс и всички стари и нови любими персонажи, познати и непознати актьори да ви разходят из визуално подобрената и емоционално все така силната приказка, наречена Star Wars. В това е смисълът. И Силата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ