Децата и мъжете правят жените нещастни: изследване!

04.06.2019, 15:00

Стереотипите гласят, че жените търсят щастието в семейния живот...

   
 
Децата и мъжете правят жените нещастни: изследване!

Изданието The Guardian публикува откъси от изследването на специалиста по поведенчески науки професор Пол Долан, което беше представено на фестивала Hay в Уелс.

Той се позовава на анкети на Бюрото по трудова статистика на Съединените щати. От 2003 година повече от 2000 семейства са били анкетирани всеки месец за това как прекарват времето си. Допълнителен раздел от въпросника съдържа редица въпроси свързани със социални теми – удовлетворението от живота, финансовото състояние и общото усещане за благополучие.

Долан смята, че класическите стереотипни критерии за щастие не издържат изпитанието на времето. В традиционния брак единственият, който има изгода се явява мъжът – женените мъже живеят по-дълго, имат по-малко психологически проблеми и нивото на щастие е по-високо от това на ергените. От друга страна необвързаните жени на средна възраст живеят по-дълго, имат по-малко психологически проблеми и нивата на щастие са по-високи от тези на омъжените им колежки. За другите възрастови групи разликите са незначителни.

Ученият отбелязва, че повърхностните оценки на нивото на щастие и удовлетвореност от живота на населението често са погрешни. Има чести случаи, когато жени в присъствието на съпруга дават положителни отговори и високи оценки на въпроси, свързани с тази тема, но когато са сами те определят себе си като крайно нещастни.

Противно на общоприетото мнение, както отбелязва Долан, най-стабилната и щастлива и радостна група хора са неомъжени жени без деца. Единственото нещо, което може да потъмни живота им преди 30-годишна възраст, това е натискът на обществото, причинен от стереотипи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ