Видео, което показва последния ден на Помпей!

03.07.2019, 11:00

Зловещо, страшно и неочаквано

   
 
Видео, което показва последния ден на Помпей!

Австралийското анимационно студио Zero One създаде 8-минутно видео за това какво са имали предвид древните римляни, когато казват: "Денят не е настъпил сутринта".

2167763

Видеото показва как на пръв поглед безобидните трусове и накъсан дим от Везувий се превръщат в дъжд от пепелта. А в осем вечерта оживеният древногръцки мегалополис се превръща в Мордор.

Помпей е разположен в италианския регион Кампания, в подножието на вулкана Везувий. Градът става част от Римската държава през 1 век пр.н.е.. Когато Везувий изригва през 79 г. градът е засипан с пепел, но остава напълно запазен.

Вулканът Везувий изригва по обяд на 24 август 79 г. Вулканът се събужда внезапно и не дава никакъв знак по време на дните преди самото изригване, който да предупреди жителите на Помпей. Изригването започва с трясък от изхвърчането на тапата от втвърдена лава, придружено от изхвърлянето на огромни количества пепел, лава и газове в атмосферата. Черните облаци са пренесени от вятъра в посока на Помпей. Скоро след изригването над града завалява пемза, парчетата от която падат като смъртоносни куршуми със скорост около 200 km/h.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ