K-pop и мястото му в България

25.04.2019, 13:00

Отворени ли сме към цветната култура на далечната Корея?

   
 
K-pop и мястото му в България

През 2012 г. цял свят пееше и танцуваше Gangnam Style така, сякаш южнокорейският рап изведнъж заличи популярните до момента жанрове и се превърна в любима музика и начин на живот не за конкретна група от хора, а за всеки, който има интернет и телевизор. Но дори и тогава не се заговори на висок глас за k-pop, така че България да научи какво се крие зад културата и да разбере, че тя не е просто рапърът PSY и три причудливи движения.

K-pop e съкратено от Korean pop, южнокорейска поп музика, която е вдъхновена от куп музикални стилове и жанрове, на пръв поглед с никакво сходство помежду си. А една от най-ранните k pop групи (Seo Taiji and Boys) е основана още през 1992 г. и благодарение на нея днес k pop накратко е смесица от корейски текст, западно звучене и хореография. В наши дни културата набира все по-голяма скорост и, оказва се, покорява света по-бързо и от клипчета на пеещи котки, а феновете са от всяка възраст, пол и социална принадлежност, обратно на широко приетото мнение, че се харесва само от тийнейджъри.

2153901

Но колко повлияна е България?  Къде е мястото на k-pop у нас?

Истината е, че k-pop се радва на сериозна популярност и у нас, макар и на пръв поглед да не изглежда така и да не стига до масовия зрител и слушател. Първият признак за това е създаването на все повече танцови формации и школи, насочени към този стил. Едва преди няколко години такива имаше малко и то само в София. Сега броят им расте и се намират дори и в по-малките населени места, въпреки разбирането, че в провинцията нищо не се случва.

Ако се чудите къде се изявяват тези формации, едно от местата е ежегодният фестивал Go to Korea. Той се провежда в различни държави, сред които и България, а победителите в него имат възможността да се класират за участие в K-pop World Festival, който се провежда в Корея! Ние сме сред късметлиите, които не само разполагат с български групи, желаещи да участват, а и имаме истински добрите Toxic, които представят държавата в Корея на изключително високо ниво. Вече две години подред можете да наблюдавате работата им по време на Aniventure Comic Con – младежкият фестивал, на който се провежда най-голямото k-pop шоу в България.

Masters of Disasters или M.O.D, също са българска k pop група, която се яви на "България търси талант” през 2016 г. и смая журито и публиката.

Интересен факт е, че в България има радио, специално за k-pop музика - K.Sound, а всякакви стоки, свързани с тази култура, могат да се намерят в специализирани магазини.

Е, k-pop може и да не е толкова разпространен в България, колкото някои други, нека ги наречем "балкански” стилове, но в никакъв случай не му липсват почитатели. Истински, предани, отдадени почитатели, които не приемат музиката и танците просто като забавление, а като начин на живот.

Ако искате да се уверите с очите си и да се сблъскате с хобита, различни групи от хора и многообразните им интереси мястото е Aniventure Comic Con. Датите са 14 и 15 септември. Всички фенове на киното, сериалите, игрите и cosplay-я също ще бъдат там, за да се срещнат с имена като Sam Jones (Flash Gordon), Natalia Tena ("Хари Потър", "Игра на тронове"), Davon Murray ("Хари Потър") или с някои от художниците, чиито имена стоят по комиксите на DC и Marvel.   

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ