10 ценни съвета как да опазите детето си

15.05.2016, 15:00

Или поне да се опитате

   
 
10 ценни съвета как да опазите детето си

Да си родител е трудно, макар и хубаво. Онова, което най-много ни тревожи, е безопасността на децата ни. И, ако си мислим, че можем да ги опазим докато са малки бебоци, много добре знаем, че идва момент, в който няма да можем да сме с тях непрекъснато, затова трябва да ги научим сами да се пазят. Как? Ето 10 съвета за това:

1. Говорете на децата си положително, а не със забрани. Доказано е, че има по-голям ефект. Казвайте им какво да правят, а не какво да не правят. Например "Винаги ми казвай, ако някой ти предлага бонбони и играчки и те кара да отиваш с него някъде", вместо "Никога не взимай нищо от непознати!".

2. Вместо да им давате директни наставления и заповеди, превърнете всяко нещо в игра:

- Как да отговаряме по телефона

- Какво да правим, когато някой звънне на звънеца

- Как да казваме "Не"

- Как да намерим най-безопасния път до училище

Попитайте детето си кои хора му се струват съмнителни и кои като такива, на които може да се има доверие.

3. Говорете с него за безопасността във всякакви ситуации - когато се качвате в асансьора, когато минавате покрай строеж или гаражи.

4. Давайте му добър пример. Поглеждайте през шпионката, преди да отворите вратата и винаги заключвайте, когато излизате, дори да е за няколко минути.

5. Помогнете на детето си да научи домашния си адрес и телефон и го научете как да ползва бутоните за бързо избиране. Също така да разпознава цвета и модела на автомобилите, имената на най-близките супермаркети и други магазини.

6. Посочете му кои са най-близките хора в живота му и как трябва да пази личното си пространство от другите.

7. Не избягвайте тежките теми. Повечето родители не искат да говорят с децата си за отвличания, измама и сексуално посегателство. Това е грешка. Когато говорим с децата си на тези теми, те имат повече доверие в нас.

8. Научете го да бъде по-независимо. Позволете му да се вози само в автобуса или да излезе с приятели из града. Като му позволите да бъде независимо, ще го научите на повече отговорност и самочувствие.

9. Покажете, че и вие имате слабости. Постарайте се да бъдете приятели и му споделяйте за своите притеснения и грешки. То сигурно вече ги знае, но фактът, че си ги признавате е това, което има значение за него.

10. Спазвайте уговорките ви. Ако сте обещали на детето си, че в петък вечер може да закъснее или през уикенда да отиде на планина с приятели, не се отмятайте после. Ако го излъжете и не спазите уговорката, много вероятно е то вече да ви няма доверие.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ