Яжте по-малко, за Бога!
16.05.2012, 13:05
Яжте по-малко, за Бога!

Да започнем с това, че ако държите плодове винаги близо до себе си, буквално на една ръка разстояние, е много вероятно да изядете тях, а не да станете и да си вземете нещо друго. В изследване, проведено от списание "Environment and Behavior", студенти били оставяни в празна стая за десет минути, като до тях слагали купа с вкусотии, в единия случай - купа със сладки неща, а в другия - пълна с ябълки и моркови.

Резултатите били следните – колко по-близо била купата, толкова повече си взимали от нея субектите. След това решили да сложат и двете купи в стаята. Оказало се, че голяма част от студентите предпочели да си вземат ябълки, само защото купата с ябълките била по-близо. Резултатите са недвусмислени – хората ядат най-близкото нещо, без да се замислят какво е.

Защо обаче хората, които искат да си хапнат нещо сладко, не станат да си вземат? Работата е там, че ябълките също са сладки на вкус и след като са по-близо до нас и са пред очите ни, гладът за сладко се пренася от бонбоните върху тях.

Да слагате прозрачни купи с плодове около себе си е наистина много добър начин да правите малка манипулация върху себе си, която да ви помага да се храните по-здравословно, вместо да ядете боклуци.

Други визуални измами

Придържайте се към едноцветни съдове за хранене, по възможност бели. Ако си сипвате в бяла чиния, има много по-малка вероятност да я препълните, защото храната в нея лъже окото ви, че е повече отколкото всъщност е. Освен това в такава чиния можете да видите точно какво си сипвате и няма да си се наложи да изядете нещо, което не искате, само защото не можете да го върнете обратно.

Купете си нови и различни чаши

Купете си всевъзможни готини чаши. Малки, големи, шарени, с картинки, без значение. Важното е да са много и да ви забавляват. Номерът е разнообразието от чаши, които ви харесват, да ви накара да искате да използвате всяка от тях, като по този начин поглъщате повече течности.

Яжте по аналогия

Ако изпитвате непреодолима нужда да хапвате нещо сладко, вместо да се втурнете към бисквитите с крем или козунака, хапнете едно парченце черен шоколад, диетични сладки или плод. Щом ви се яде солено, хапнете малко сирене, а не се хвърляйте на мазни банички и тутманици. Това може да правите и с месото, вместо да ядете свински ребра, заситете глада си с пуешко филе.

Източник: Мenshealth

Сподели във:
Още от