Учени откриха прозорци, които изолират стаята от шум...
Автор: div.bg 16.08.2018, 10:08
Учени откриха прозорци, които изолират стаята от шум...
... дори когато са отворени

Може да не мислите за шума като за сериозен проблем, но Световната здравна организация и центровете за контрол на заболяванията отдавна предупреждават за потенциалните ефекти върху слуха и цялостното здраве. Цялостното здраве? Ами, да - излагането на висок шум може може да предизвика повишаване на кръвното налягане и на сърдечния ритъм, може да предизвика нарушения на съня и намаляване на качеството на живот. Да не говорим също така, че си е направо досадно.

Голяма част от шума влиза през прозорците. Особено през лятото, когато те отворени, заради непоносимите жеги. Какво би било решението? Да се зазидате в апартамента очевидно не е най-разумното нещо, което може да направите. Остава да се молите на науката да ви избави от сериозния проблем. 

2087320

За ваша радост - науката има решение. Изследователи от Сингапур успяха да произведат прозорец, който да звукоизолира стаята, дори да е отворен. Звучи страхотно, защото наиситна е така! 

Устройствата функционират по следния начин: те активно анализират входящите шумове, създават обърната версия, която висоговорителите да възпроизведат, и когато двата шума се засекат, те се прекъсват взаимно. Това става благодарение на ефект, наречен "разрушителна интерференция". 

Сподели във:
Още от