Учените се съмняват, че човечеството ще може да напусне Земята
Автор: div.bg 24.07.2019, 09:07
Учените се съмняват, че човечеството ще може да напусне Земята
Ако продължаваме така ще е наложително

Стивън Хокинг вярваше, че скоро със Земята ще бъде свършено и човечеството трябва да измисли алтернатива. Никой не се съмнява, че човекът се държи изключително безхаберно с планетата и скоро тя може да реши да ни "изхвърли". Нещата с преместването обаче са много сложни.

Цялата научна фантастика е написана и снимана само заради момента, в който екипажът на космическия кораб се среща с интелигентни чудовища и те се опитват да го хапнат. Всъщност всичко ще бъде малко или доста по-различно. Ако кораб със земляни пристигне на някакъв вид екзопланета, местните ще пуснат сълза и ще започнат да хранят екипажа, защото преди всичко той ще изглежда плачевно.

Първо, най-вероятно никой няма да оцелее в космоса повече от година: астронавтите ще започнат да страдат от баналната радиационна болест. На височина от 400 километра, където се върти МКС, има остатъчна атмосфера, която абсорбира космическите лъчи, а Земята също предпазва станцията от тях. Но на дълги разстояния радиация ще бъде много. Дори ако се измисли материал за защита на малко количество лъчи, които се сблъскват с атомите на кораба, ще създадат вътре неутронни потоци.

Преди няколко години корейски учени създадоха такива условия с плъхове и техните стволови клетки се разпаднаха. Само преди дни неврофизиолозите от Курчатовски институт проведоха подобен експеримент и откриха: дори при ниски дози радиация, стволовите клетки престават да се развиват, въпреки че не умират.

Учените от Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките също облъчват плъхове и научават, че те стават още по-тревожни. И кой не би! Дори ако изобщо изключим радиацията, остава безтегловността.

Преди година стана известно, че имунитетът при нулева гравитация се побърква и започва да работи активно, приемайки тази неразбираема ситуация за заболяване, което води до автоимунни заболявания.

Добави към това разстройството на циркадните ритми на астронавтите поради липсата на ден и нощ и възможната депресия, дължаща се на живеене в една стая с други хора и пиене на преработена урина. Всичко това, разбира се, може да обясни защо извънземните не летят към Земята.

 

 

Сподели във:
Още от Стил