Новогодишните късмети, които няма да се сбъднат
Автор: Александър Христов 02.01.2013, 17:01
Новогодишните късмети, които няма да се сбъднат
С какво ще е по-различна 2013 г.?

Както изтрезнелите от вас вече са си дали сметка, Нова година дойде. Това, разбира се, беше повод за народни и международни веселия. Освен трайните увреди на черния дроб, Нова година е и повод да изтеглим по едно късметче от баницата, да си пожелаем следващата да е по-добра от старата и да погледнем с влажен и изпълнен с надежда поглед към следващите 365 дни. Съвсем ново изследване обаче показа една малко по-различна и реалистична прогноза, която гласи, че новата 2013 г. няма да е по-добра от миналата, няма и да е по-лоша. 2013 година ще е абсолютно същата като 2012. Проучването е проведено от авторитетен изследователски екип в лицето на моя милост, а окончателните данни станаха ясни вчера, когато, обладан от махмурлук достоен за хемодиализа, си дадох сметка, че цялата тази работа с Нова година – нов късмет е пълна глупост и, ако всяка следващата година наистина беше пълна с нов късмет, за 2012 лазарника задниците ни отдавна да се бяха пръснали от толкова много нова 'убавиня.

Причината да направя това мрачно заключение е много проста – въпреки че години и календари се менят, хората си остават същите. Ентусиазмът и желанието за промяна, за нови начала и по-добри житейски практики, които ни прихващат в новогодишната вечер, рядко изтрайват дори и до Йордановден, та камо ли цяла година. Затова аз реших да вляза в ролята на лошия вестител, на черната станция или на всякакъв друг разпространител на неприятна информация и да ви кажа какво всъщност ще ви се и какво няма да ви се случи през новата година. Смятам да разоблича новата година и илюзиите, които носи със себе си, и ще го направя използвайки нейните оръжия, а именно късметите, които вероятно ви са се паднали от новогодишната баница.

Здраве - Следпразничната диета, която сте планували, няма да се състои. След Нова година няма да спрете да пушите или да пиете, защото ви харесва да го правите. Изобщо шансът да се разболеете от нещо е по-голям в сравнение с миналата година, защото през 2013 ще сте с една година по-стари.

Кариера - През 2013 г. няма да ви се работи повече и вероятно няма да ви повишат заплатата. Един нов календар няма да ви направи по-добри професионалисти, но за сметка на това ще продължите да живеете в България, което означава, че от икономическа гледа точка се прецакани двойно.

Късмет - Няма да имате повече късмет, защото късметът се определя от постъпките ви и след като целият си съзнателен живот се действали по един и същ начин, е малко вероятно точно сега да промените нещо.

Нова придобивка – Да, вие ще получите нови неща през следващите 12 месеца, но най-вероятно ще ви се наложи да си ги купите, а така ще придобиете и удоволствието през следващите 2 години да изплащате чисто нов заем, който да намали заплатата ви с една трета – голям купон.

Сватба – Как изобщо би могло това да се счита за късмет. Ако това ви се случи през 2013 г., намерете този, който е направил баницата и му заврете късметчето знаете къде.

Екскурзия - Може да ви се случи да идете на екскурзия, но посещението на Кранево за една седмица или гостуване при родителите на приятелката ви Сапарева баня едва ли е нещо, за което ще разказвате на внуците си.

Пари – Тук нещата са същите като с кариерата – освен ако не живеете в Перник и играете тото или нямате богат и тежко болен чичо в Аляска, състоянието на банковата ви сметка ще остане същото.

Успехи в учението – Да, това е любимият късмет на баба ви, но вече сте на 35 и най-добре бъдем реалисти.

Ново гадже – Това пък е моят любим новогодишен късмет, защото съдържа в себе си презумпция за нещастна любов. От него следва, че връзката ви е крайно незадоволителна и новата година ще направи така, че да се разделите със "старото" си гадже, което едва търпите, и ще се обзаведете с ново. Да живее споделената любов. Ако пък харесвате връзката си, този късмет предполага, че ще ви зарежат.

Поне според мен така изглеждат новогодишните късмети, които няма да ви се сбъднат. Вероятно след всичко казано дотук ще ме обвините в краен песимизъм, черногледство и празничен цинизъм, но въпреки това смятам, че песимизмът е едно добро началото, защото винаги е най-близкото до реалността душевно състояние. Всички хубави неща, които ще ви се случат през новата година пък са добре дошли, независимо, че няма да имат нищо общо с желанията, пожеланията и късметите, които сте получили по празниците.

Сподели във:
Още от