Какво трябва да знаете за уискито?
25.09.2013, 11:09
Какво трябва да знаете за уискито?
Фактите, които ще ви стоплят

Уискито е дар от Бога или дар от Шотландия. За него знаем много, но има и неща, на които не сме отделяли особено внимание. Вижте тези факти за питието, които винаги могат да бъдат коз във ваша полза. Нали все пак сте джентълмени.

1. Различно изписване

Американските и ирландските производители държат да изписват името на напитката whiskey, докато шотландските, канадските и японските се придържат към whisky.

2. Уискито и бирата

Всеки, който е консумирал и двете напитки, ще ви каже, че те нямат нищо общо, освен може би подобие в цвета. Все пак бирата ферментира, а уискито се дестилира. Но и двете напитки съдържат почти еднакви съставки. Следователно всяко уиски е започнало като бира.

3. Коя е най-старата лицензирана спиртна фабрика в света?

Твърди се, че е Bushmills.

4. Джордж Вашингтон е бил в определен период най-големият производител на уиски в САЩ

През 1797 г. той открива фабрика за уиски на три мили от имота си във Вирджиния. Скоро тази инвестиция му се отплатила, тъй като през 1799 г. фабриката произвела 11 галона уиски, като по този начин направила Вашингтон най-големия производител на уиски в САЩ през 18 век. Уискито било продадено на местни търговци и барове, а местните фермери дори разменяли зърно за уиски.

5. Уискито се облага с много данъци

Повече от 50% от покупателната цена на една пета уиски в САЩ подлежи на данъци - федерални, щатски, местни.

6. Какво е "Angel's share"

"The "Angel’s share" или "Angel’s tax" се отнася до 4% уиски, които се изпаряват всяка година. Ангелите крадат 4% от уискито в бъчвите всяка година. Искат да се уверят, че става за пиене. Но след като се бутилира уискито, ангелите не могат да го докоснат. Не се изпарява вече.

7. Какво е "The Devil's cut"?

След като отлежи и уискито се махне от бъчвата, някаква част от него остава в капан на дървото на всяка бъчва. Това се нарича "the devil's cut".

8. С или без лед

Ледът притъпява вкуса на уискито, той променя температурата му и замаскира аромата му. Ако наистина трябва да си сложите лед в уискито, то нека не е повече от една бучка.

9. Уискито на католиците срещу уискито на протестантите

Широко разпространена версия е, че Jameson е уискито на католиците, а Bushmills е уискито на протестантите. Но това се основава по-скоро на географски факти - Bushmills е от Северна Ирландия - предимно протестантски регион, а Jameson е от Корк - католически регион.

10. Тестване на усикито с огън

В стари времена уискито било тествано за алкохолно съдържание като сипвали малко от него върху барут. Ако се запали, значи било истинско.

11. Разликата между скоч, уиски и бърбън

Тя е предимно географска.

Скочът е уиски, произведено в Шотландия, бърбънът - в САЩ, най-вече в Кентъки. Скочът се прави предимно от ечемик, а бърбънът - от пшеница. Ако сте в Англия и поръчате уиски, ще ви дадат скоч, но в Ирландия ще ви дадат ирландско уиски.

12. Бърбънът е най-популярното уиски в САЩ

Но това вече стана ясно.

Jim Beam, Maker’s Mark и Wild Turkey са три от най-продаваните марки уиски там.

13. Не винаги по-старото е по-добро

14. "Good Friday" в Jack Daniel's

На служителите в Jack Daniel's се дава по една бутилка уиски всеки първи петък от месеца. Затова са го кръстили "Good Friday". Сигурно и съботата и неделята след него са хубави в компанията на бутилка уиски.

15. Връзка между вкусовете и регионите

По принцип ирландското уиски е по-малко, но по-ароматно. Канадското е по-сладко, това от северните части на Америка е с по-наситен вкус, особено на ръж, ако е правено от ръж.

Източник: MadeMan

Сподели във:
Още от