Здравословна пица
04.07.2012, 18:07
Здравословна пица

Ех, как обичаме джънк-фууда само да не се тлъстееше толкова от него. Всички добре знаем, че ако прекаляваме с бургерчетата, дюнерчетата и пиците, рано или късно сами ще се превърнем в кюфте. Благодарение на Майк Лийн - научен работник в университета в Глазгоу, вече можем да се тъпчем с пица без това да вреди на здравето ни.

Въпросният твърди, че е създал първата пица с балансирани хранителни съставки, която можем да ядем по три пъти на ден, всеки ден. Пицата съдържа 30% от дневната дажба от витамини и минерали, необходими на един възрастен човек, както и една трета от необходимите на един зрял организъм калории, протеини и въглехидрати.

Сред отличителните съставки на тази пица са водораслите, които са добавени като заместител на класическата готварска сол. За разлика от солта, в която има 40% натрий, съдържанието на веществото във водораслите е едва 3.5%. Освен това в морския "деликатес" се съдържа още йод, витамин B12 и др.

Доматеният сос, който е използван в направата на пицата, също е специален. В неговата заготовка е увеличена дозата червен пипер, който повишава съдържанието на витами C в ястието. Освен това всяка пица съдържа допълнително количество магнезий, калий и фолиева киселина.

На всичкото отгоре калориите, протеините, мазнините и въглехидратите в пицата са в точни пропорции, за да покрият 20% от препоръчителния дневен прием на един зрял човек.

Крайният продукт е бил опитан от 100 изследвани лица, които заявили, че тази пица е или толкова или по-вкусна от стандартните замразени пици, които вече се продават на пазара. Самата здравословна пица ще се появи във витрините на британските супермаркети по-късно тази година, като първоначално ще се продава по рецепта "Маргарита", а постепенно ще бъдат представени и други разновидности.

Източник: Elite Daily

Сподели във:
Още от