Здрави и в добра форма само за осем часа на ден
31.05.2012, 10:05
Здрави и в добра форма само за осем часа на ден

Не помним вече колко време е изминало от момента, в който диетолозите за пръв път ни убедиха, че трябва да ядем по няколко пъти на ден, но по малко. Идеята им беше и все още е, че по този начин се ускорява метаболизма - процес, жизнено важен за правилното функциониране на организма. От тази теория произлезе и схващането за редовния умерен прием на храна – вместо три пъти на ден, човек трябва да се храни няколко пъти, като консумира серия от малки порции храна, които да поддържат "пожара" (т.е. метаболизма).

Е, теорията за огъня беше пословично опровергана от най-новото проучване по въпроса, което беше публикувано в Cell Metabolism.

Изследването, проведено от група учени от Института по биология "Солк", показа, че ако искаме да запазим добрата си форма и да сме прилично слаби, това, което има значение, е не колко пъти на ден се храним, а всъщност колко дълго можем да издържим без храна всеки ден.

sxc.hu

За да докажат това, учените провели тестове върху мишки, на които им били давани еднакви порции мазна храна. На едната група позволили да яде през целия ден, докато храненето при другата се осъществявало само в рамките на 8 часа. В края на 100-дневния проучвателен процес целодневните консуматори напълнели и започнали да страдат от ужасни метаболични заболявания. Ограничените в осем часовото хранене мишки пък от своя страна не качили и грам, не натрупали почти никакви мазнини и били сравнително добре здравословно.

При наличието на такава информация как да не се върнем към режима на хранене три пъти на ден, като се опитаме да вместим тези хранения във времеви прозорец от осем часа. Е, ще ни липсват среднощните снаксове, но пък бирата може успешно да ги замести. В проучването не казват нищо изрично за бирата, нали?

Източник: Details

Сподели във:
Още от