Това е най-лесният начин да се отървете от дъха на чесън

17.01.2017, 16:30

Можете да спрете да се притеснявате за това

   
 
Това е най-лесният начин да се отървете от дъха на чесън

В студените зимни месеци, когато върлува злият грип, едно от най-полезните неща, които можете да добавите към менюто си е чесън. Той не просто пази от вампири, укрепва имунната система и убива бактерии и вируси, ами също така държи хората настрана от вас, заради неприятния ви дъх и така ви предпазва от киханията и кашлянията на болните (които явно не са яли чесън, щом са болни *duh*).

Но дъхът на чесън, освен добра защита, може да бъде и голям проблем, защото затруднява комуникацията и кара хората да ви мислят за нечистоплътни селяндури. Глупав стереотип, но все пак е факт. Има обаче решение на този проблем и то не се състои в това да спрете консумацията на полезния зеленчук.

Съветът идва от BBC и налага разбиране на химията, която стои зад лошия чеснов дъх. Причината той да не се маха в продължение на часове, независимо от дъвки и миене на зъби, е, че химически чесънът е пълен със съединения на сярата, които се отделят в кръвта след неговото усвояване. Казано на прост език - миризмата не е в устата или стомаха, а в кръвта. Но как да се преборим с нея тогава?

Е, учените са открили, че консумацията на ябълки, маруля, целина, картофи, магданоз, мента, босилек или гъби след чесъна е перфектното оръжие. Причината е, че тези храни съдържат феноли, които влизат във взаимодействие със серните съединения и успяват успешно да ги неутрализират. Най-добрият избор (очаквано) е ментата, но всички от изброените вършат добра работа. 

Ето, че проблемът е решен. Хапвайте си чесън без притеснения, а след това просто изяжте една ябълка или малко маруля и няма да има от какво да се притеснявате!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ