Как САЩ изхвърлят боклука си в бедните страни: разследване на The Guardian
Автор: div.bg 09.07.2019, 13:07
Как САЩ изхвърлят боклука си в бедните страни: разследване на The Guardian
Ето как страната се възползва от бедните страни с нерегламентирани екологични закони

Наскоро британското издание The Guardian стартира поредица от публикации за проблема с рециклирането на американските отпадъци. Съединените щати изпращат повече от 1 милион тона пластмасови отпадъци в бедните страни, които нямат строго регулиране на екологичната ситуация и нямат закони, които да защитят населението.

Резултатът от свършената работа: журналистите установиха, че Америка продължава да изпраща повече от 1 милион тона пластмаса за рециклиране годишно в бедните страни, които не могат да се справят със собствените си отпадъци. Последиците от този процес се отразяват неблагоприятно върху състоянието на околната среда и човешкото здраве в тези страни.

След като Китай забрани вноса на чужди отпадъци през 2017 година, американският боклук обикаля света и навлиза в страни, които буквално вече се давят в него. По-голямата част от пластмасата сега се изпраща в Малайзия, която според журналистите не може ефективно да рециклира 55% от собствените си отпадъци. Това означава, че боклукът попада в депата за депониране или просто се съхранява в открити сметища.

След китайската забрана обемите на пластмаса рязко се покачиха в Турция от 159 000 на 439 000 тона за две години. Всеки месец пристигат кораби на пристанищата в Истанбул и Адана, които транспортират около 2000 тона боклук – всичко това преди отиваше в Китай. Към тези американски кораби се присъединяват и такива от Великобритания и други европейски държави.

2168773

Властите на Виетнам, Малайзия и Тайланд последваха примера на Китай и обявиха забрана за внос на пластмаса. САЩ от своя страна започнаха да пренасочват стоки към нови страни – Камбоджа, Лаос, Гана, Етиопия, Кения и Сенегал. Тези странни нямат ясни екологични закони, а работната ръка е изключително евтина, това поставя местното населени в изключителна опасност. Според журналистите от The Guardian през втората половина на 2018 година САЩ пренасочват 260 тона боклук към крайбрежния град Сиануквил в Камбоджа, където плажовете са почти изцяло покрити с пластмаса.

Изданието отбелязва, че миналия месец 187 страни от цял свят подписаха споразумение, регулиращо глобалния износ на пластмасови отпадъци. Наред с другото, пактът предвижда възможността за пълна забрана на износа на отпадъци в Азия и Африка. Съединените щати не са се присъединили към този договор, разбира се.

Малките страни, които са бедни не мога по никакъв начин да се справят с боклука, които буквално ги залива. Улиците стават пълни с пластмасови опаковки на чужди езици. Само през 2018 година САЩ изпратиха 83 000 тона боклук за рециклиране във Виетнам.

В разледването още е описано, че при преработката на пласмасата се отделят вредни вещества, които замърсяват водата на местните, а самата работа в заводите е изключително опасна за здравето, но хората нямат друг избор, защото са бедни.

2168775

Повече може да научиш на The Guardian.

Сподели във:
Още от Забавно