Защо се пристрастяваме към цигарите?

16.01.2020, 17:00

Не е, защото сме смотани...

   
 
Защо се пристрастяваме към цигарите?

Всеки пушач си е мислел, че няма как да се пристрасти толкова лесно към тютюневите изделия, но истината е, че докато се усетиш вече пушиш втора кутия на ден и не знаеш как да спреш. А добре знаеш, че цигарите са си чиста отрова, с която обаче не вредиш само на себе си.

Защо го правиш тогава? Ето и причините:

Има дори никотин в картофите. Той действа на рецепторите по същия начин като ацетилхолин. Ацетилхолинът е вещество, което помага за контролиране на нервната система, а също така е важен елемент в процеса на обучение и паметта. В мозъка той се занимава с равновесие: например, ако човек е нервен, ацетилхолинът му помага да се успокои. Когато пушите, цигарата работи по същия начин. Можете да пушите, за да се концентрирате, но можете да пушите, за да се отпуснете.

Как точно се появява зависимостта?

Всичко е свързано с физиологията: тялото свиква с факта, че цигарата носи ацетилхолин и престава да го произвежда. Оказва се, че ако човек се откаже от тютюнопушенето, нищо няма да му помогне да се успокои или да се отпусне, защото в тялото ацетилхолин се произвежда в много малко количество.

2207157

Как родословието може да повлияе на зависимостта?

Пристрастяването може да зависи от генетиката. Доказано е, че някои гени влияят на периода, за който се разпада никотина. Хората, при които това става по-бавно се затрудняват да се пристрастяват. Не е необходимо да пушат твърде често, за да си набавят достатъчно никотин. Затова пушат по-рядко и се отказват по-лесно.

Как да се откажеш от тютюнопушенето?

Първият и най-очевиден е просто да спреш от раз. Но има и милион други: никотинова дъвка и спрейове, хапчета, мобилни приложения и дори будистки практики.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ