Бързото хранене води до диабет
Автор: div.bg 12.05.2012, 11:05
Бързото хранене води до диабет
Карайте го по-полека

Хората, които излапват храната си за нула време, са в два пъти по-голям риск да развият диабет от втори тип, отколкото онези, които се хранят по-бавно и дъвчат повече храната си. Учени от Университета за здравни науки в Литва са доказали, че бързото хранене води до преяждане, което от своя страна прави така, че да напълняваме, а покачването на килограми е един от основните фактори за развиване на диабет от втори тип.

За да изпробват теорията си, учените се свързали с 234 доброволци, които наскоро били получили неприятната диагноза. Заедно с тях били извикани и 468 здрави хора. На участниците бил даден въпросник, в който се изисквала информация за режима на хранене на всеки конкретен човек, мерките на тялото и скоростта, с която всеки се храни през целия ден.

Резултатите от изследването били представени официално на Международния конгрес по ендокринология и Европейския конгрес по ендокринология. Важно е да се отбележи, че за целта на изследването били взети под внимание и други рискови фактори като фамилна предразположеност, пушене и др. В крайна сметка се оказало, че хората с лошия навик да се хранят по-бързо са сериозно застрашени.

"Диабетът от втори тип става все по-широкоразпространен в глобален мащаб. Важно е хората да знаят какви са рисковете и да са наясно как да избягват онези неща, които могат да развият съответната болест.", казва д-р Лина Раджевичене.

Предлагаме ви просто да се храните по-бавно, да дъвчете повечко пъти и да се радвате на живота. Както правим ние.

Източник: Huffingtonpost

Сподели във:
Още от