Защо в миналото руснаците са женели малки момчета за 40-годишни жени?

03.09.2020, 13:00

Странен обичай!

   
 
Защо в миналото руснаците са женели малки момчета за 40-годишни жени?

Когато чуем история за детски бракове обикновено се сещаме за Индия и някои арабски държави, където тази практика е актуална и до днес в някои по-малки населени места. Но не сме знаели, че подобно нещо се е случвало и в съседна Русия. Причините обаче са били различни.

През 18 век се е случвало малки момчета да са женени за възрастни жени на повече от двадесет или дори на четиридесет години. Ето как и защо?

Има версия, че по този начин в семейството е създадена допълнителна работна сила. Но Михаил Ломоносов например вярва, че тази версия е нелогична, защото винаги можете да се наемат външни работници без нужда да с е сключва брак.

Каква била ролята на снахата?

Главата на семейството женил сина си за момиче, с което той самият искал да спи, вярвайки, че момичето ще се страхува да откаже на тъста си. И снахите често се страхували и затова приемали. Понякога се случвало момичето да роди деца от свекър си, но съпругът ѝ да се смята за баща. Имало случаи, в които баща и син в такова семейство имали възрастова разлика от само 10 години.

В онези дни хората не виждали нищо престъпно в това, но години по-късно хората започнали да реагират негативно на подобни ситуации. Какъв е бил животът за момчета и техните булки не искаме и да си представяме! Понякога се стигало дотам, че синовете не издържали на напрежението и убивали бащите си. Представяш ли си ти да си вече на 20 години и да се чудиш какво да правиш с 60-годишната си жена?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ