Внимание родители: Спондж Боб затъпител

12.09.2011, 17:16

   
 
Внимание родители: Спондж Боб затъпител

Гледането на забързани анимационни филмчета може да доведе до намаляване способността на децата да изпълняват сложни задачи. Ново американско проучване доказва, че децата, които гледат Спондж Боб Квадратни Гащи примерно, показват значително по-малко качества в трудни ситуации в сравнение с онези, които гледат по-улегнали телевизионни предавания и анимации.

Учените от Американската академия по педиатрия направили сравнителен тест сред 60 четиригодишни деца, като ги разделили в три групи. В продължение на девет минути децата от едната група гледали Спондж Боб, другата канадската анимация Caillou, а на третата група деца им били раздадени лист хартия, флумастри и моливи.

След като сравнили наблюденията си върху трите групи, учените установили, че тези, които са прекарали последните девет минути в гледане на Спондж Боб, са със "значително понижени изпълнителни функции". Сред задачите, в които въпросните деца се справили слабо, били игри с организиран набор от правила и дейност, при която на малките им била дадена лека храна, но специалистите ги помолили да не я изяждат веднага, а да изчакат известно време.

От Bloomberg цитират Анджелин Лилард, един от инициаторите на проучването, преподавател във Вирджинския университет:

"Не знаем колко дълго трае този ефект...може да се окаже, че децата бързо възстановяват нормалните си функции. В интерес на истината, веднага след изследването наблюдавахме силно (Спондж Боб) влияние главно при повечето сложни задачи."

От Telegraph допълват:

"Родителите трябва да знаят, че при децата, които гледат Спондж Боб Квадратни Гащи или предавания като това, може да се влоши способността да учат и да действат със самоконтрол."

Учените явно са накарали много хора да се замислят и медийно да изкажат негодуванието си. От Nickelodeon, чиято продукция е въпросното детско филмче, отвърнаха на обвинението, като застанаха зад позицията "Спондж Боб е предназначен за деца на възраст 6-11 години, а не за 4-годишни, с които е било проведено проучването."

Ние не заставаме зад ничия позиция, но без значение на колко години е детето ви, съветваме ви да подбирате с внимание филмите, които гледа и да стоите настрана от Спондж Боб. Само му чуйте името, не ви ли подсказва колко абсурдна ще е анимацията?

Ако не сте го гледали с малчугана в къщата ви или той въобще не знае кой е този Боб, по-добре намерете един епизод, изгледайте го първо сам и после помислете дали ще е удачно да напълните главата на детето си с разни жълти гъби, раци, "голи" морски звезди с бански и идиотски изглеждащи сепии. И всичко това се случва на фона на морското "небе" с шарени цветя. Нищо чудно, че децата, на които е било проведено изследването, са забавили функциите си. В това филмче има такава наситеност на елементи и цветове, че дори възрастен човек се обърква от тях и в допълнение се бълват реплики, сякаш случайно събрани от устата на хора в натоварена нюйоркска улица.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ