Невидимата мрежа - пространство без граници, опасно за живота

01.08.2019, 17:00

А вие колко дълбоко бихте се разровили?

   
 
Невидимата мрежа - пространство без граници, опасно за живота

Минали са около 25 години от създаването на world wild web, а Интернет превзема все повече живота ни. Веднъж логнати, достигаме до огромни количества информация ежедневно, общуваме с непознати, а личните ни данни често са на показ. А смятате ли, че познавате Интернет достатъчно добре? Знаете ли, че отвъд традиционната мрежа се крият мрачни дълбини, които не са налични за обикновения браузър? Там трябва да сте много внимателни за поведението си, защото само един погрешен клик може да ви вкара в затвора или да ви изпрати в ръцете на опасни хора. Информацията е тайна, незаконна и често преминава всякакви граници.

Представяме ви Deep web - тъмната мрежа, в която пребиваването е непрепоръчително и много опасно. Там се осъществява продажба на незаконни предмети и дрога, детска порнография и проституция, всякакви по вид извращения, трафик на хора, комуникация на терористични групировки. 80% от бюджета на deep web  е от правителството на САЩ, останалата част е от шведското правителство и други организации. Мрежата си има и официална валута - това са Интернет парите или по-точно bitcoin.

2173551

Достъпът до това ниво на Интернет е ограничен и се осъществява с помощта на специален браузър. Там си анонимен, но лесно можеш да оставиш следа и да бъдеш заловен. Мрежата бива наричана още невидима или скрита. Много хора некоректно я назовават и като dark web, но тук следва да поясним, че тъмната мрежа е само малка част от съдържанието на deep web.

Deep web е интернет съдържание, което не е достъпно през познатите ни търсачки. Докато 96% от Интернет работи чрез google и bing, то достъпът до deep web през тях е невъзможен. Осъществява се чрез браузъра Тor, който да ни държи в анонимност. 

Докато традиционната мрежа съдържа 19 терабайта информация, количеството на "дълбоката мрежа" се равнява на 7, 500. 

2173552

Също така deep web разполага с пазар на черно, наречен Silk road. Там е разрешено на потребителите да пазаруват наркотици и други екстри. Сайтът е замесен в транзакции на стойност 1,2 милиарда долара, правейки 80 милиона долара комисионни. 

Една от най-големите мистерии е  игра, която въвлича потребителите в deep web. Нарича се Cicada 3301 и съдържа пъзели и разбиване на кодове, които се твърди, че са инструмент за достъп  до агенции на правителството на САЩ.

Щатското управление дори разбива съобщения на Алкайда, разпространявани с помощта на deep web. В комуникацията е ставало дума за закриване на над 22 посолства на САЩ. Доказано е, че повече от  50, 000 екстремистки и крайно религиозни сайтове съществуват в "тайната мрежа". В мрачното пространство се подвизават и наемни убийци. Ценоразписът гласи, че "обикновеният човек" струва 20, 000 долара, докато цената за "висок клас правителствен” стига до 100,000. Осъществява се и незаконна търговия с оръжия. 

2173549

Това пространство може да бъде много коварно, ако не сме внимателни. Блогър e заловен от измамници с кредитни карти, в опит да ги разкрие, като агент под прикритие в deep web. Те му изпратили един грам хероин и екип полицейски спецчасти.

Интересен факт е, че с помощта на deep wеb активисти организират Арабската пролет преди няколко години, а нашумелият напоследък Едуард Сноудън, който разкри програмите за подслушване на Националната агенция по сигурност в САЩ, го е направил именно чрез тази мрежа.

Ето и някои от най-притеснителните сайтове, на които можем да попаднем сърфирайки в "дълбините”:

Cruel onion wiki - Сайтът промотира тормозене и сексуално насилие над животни, като изисква снмки за потвърждение на издевателствата.

 

Shadow web red room entrance - Плащаш за достъп и получаваш линк, за да гледаш поръчани от теб убийства и изнасилвания В РЕАЛНО ВРЕМЕ. Няма лимит, стига да разполагаш с достатъчно пари.

 

Forbidden videos - Този сайт предлага всичко, което поискаш да гледаш - убийства, изнасилвания, тормоз и дори малолетни момичета, които правят снимки на голите си тела.

 

Pedo support - Въпреки, че сайтът отрича сексуалното посегателство над деца, той предлага обучение по насилване и отвличане на малолетни. 

 

Assassin’s community - Това е група от наемни убийци, които предлагат услугите си безплатно. В сайтът се търсят както убийци, така и  хора, които трябва да бъдат убити.

 

Rape sites или сайтове основани на сексуално насилие. Налична е дори страница, на която хората играят на игра подобна на "Истината или се осмеляваш”. Тук различното е, че участниците трябва да извършат сексуално посегателство и да го заснемат и качат в сайта за доказателство. Някои издевателства се случват и в реално време.

 

ULTRA - Това е сайт с инструкции за сексуално посегателство над жени. Страницата е свързана и с трафик на жени и склоняването им към проституция.

 

CAM-A-LOT - Тук става дума за стотици хакнати уеб-камери и профили в социалните мрежи.

Отново предупреждаваме, че достъпът до тези слоеве на киберпространството могат да бъдат много опасни. Сайтовете в deep web основно са поле за изява на хора с психични отклонения и опасни престъпници. Всеки един клик може да ви донесе неприятност и да ви направи свидетели на потресаващи писания и видео материали.

 

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ