Интервю на Валери Легасов пред NBC през 1986 година!

05.06.2019, 11:00

След края на сериала "Чернобил" какво стана ясно

   
 
Интервю на Валери Легасов пред NBC през 1986 година!

Финалният епизод 5 на мини сериала "Чернобил" беше оценен в IMDB с рейтинг от 9.9 – сам разбираш, че това е тотален рекорд не само за HBO, които правят продукцията, но и за телевизионният свят изобщо. Историята за най-голямото престъпление срещу човечеството би по рейтинг дори "Игра на тронове".

Може би само срамежливите, глухо слепи и мълчаливите паралитици не споделят мислите, че това е подробна история за една от най-големите катастрофи в историята на човечеството, а го разбират като нападение към великия Съветски съюз.

Авторите постигнаха най-важното:

Чернобил престана да бъде място, където някога някак си избухна нещо, след което започват да се срещат говорещи гъби с три глави и паяци високи колкото кучета. Милиони любопитни хора стигнаха до Уикипедия и други източници, за да разберат колкото се може повече, а имената на Дятлов, Легасов, Щербина, Горбачов се научиха от цял свят.

Особен интерес представлява личността на академик Валери Легасов, който се появява сред първите на мястото на произшествието и всъщност контролира цялото разчистване. Последвалото самоубийство от негова страна пък носи като последствие разсекретяването на документи за случая "Чернобил" и престъпната небрежност на Съветския съюз спрямо ядрените централи. Ако не беше този човек престъпната небрежност и лъжите на СССР щяха да убият още повече хора.

Ако гледаш сериала или си чел историята по случая през 1986 година Легасов пристига с делегация на СССР във Виена. Там той чете, както последствие сам казва, абсолютно неадекватен и лъжлив доклад за причините, които са довели до аварията в Чернобилския АЕЦ. Част от него попадат в американската телевизия NBC.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ