Апокалипсис на роботите

03.02.2019, 14:00

Експертите се притесняват, че южнокорейски университет може да задейства апокалипсиса на роботите

   
 
Апокалипсис на роботите

Повече от петдесет от водещите световни експерти в областта на изкуствения интелект се събраха, за да се опитат да спрат действията на южнокорейски университет, за които смятат, че основно могат да изградят Skynet.

Те не използват термини като "Скайнет" или "Терминатор" Все пак това, за което се притесняват, е съвместен изследователски център, открит от Корейския разширен институт за наука и технологии (KAIST) и Hanwha Systems.

Hanwha вършат някои наистина ужасяващи глупости, включително изплзването на касетъчни боеприпаси, които са забранени почти навсякъде по Конвенцията за касетъчните боеприпаси . (Изключение правят Китай, Русия и САЩ - САЩ казаха, че касетъчните бомби са законни, имат "ясна военна полезност в борбата" и не са толкова лоши, колкото други, неопределени оръжия.)

Граничната и демилитаризирана зона между Северна и Южна Корея понастоящем е ,,дом'' на роботизирани охранителни оръдия, направени от Хануа, смъртоносни машини, които не са никак непознати. Как те работят е класифицирана информация, но е ясно, че те могат да работят на на система, която в общи линии им позволява да убиват автономно, без да трябв някой да избира вмсто тях и да ги насочва.

  Това ново начинание между KAIST и Hanwha с цел разработване на технологии за изкуствен интелект (АИ), които се прилагат към военните оръжия , обедини експерти от АИ от цял ​​свят, противно на това, което те смятат за опасна стъпка по пътя към напълно автономни машини за убиване.

"Можем да видим прототипи на автономни оръжия в процес на разработване днес от много нации, включително САЩ, Китай, Русия и Великобритания", казва откритото писмо, написано от професор Тоби Уолш от Университета в Нов Южен Уелс, но подписано от 50 експерти от над 30 различни страни. "Ние сме заключени в надпревара за въоръжение, което никой не иска да се случи.

Действията на KAIST ще ускорят само това състезание по въоръжение. Не можем да толерираме това. Ако бъдат разработени, автономните оръжия, те ще позволяват войната да се води по-бързо и с по- голяма сила от всякога. Тази кутия на Пандора ще бъде трудно да се затвори, ако се отвори.

2049971

KAIST има впечатляващо родословие в роботиката, спечелвайки DARPA Robotics Challenge през 2015 г. Hanwha е един от най-големите конгломерати в Южна Корея и е създаден с името Korea Explosives Co. АИ във военните действия е мащабен глобален проблем. Очевидно има притеснения относно убийствата на машините, които се обръщат към самата хуманност, но има и други - отнемането на отговорността, което създава, се смята за улесняване на убиването като цяло и същевременно премахване на всички последици за незаконни убийства и нарушаване на международните договори.

През юни ще има масивна среща на високо равнище в Женева за AI For Good , която иска да използва тази технология, за да разгледа неща като устойчивост и борба с хуманитарните кризи, а не убиването н хора.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ