Ужасяващи същества от българския фолклор

08.08.2019, 09:00

За добро утро!

   
 
Ужасяващи същества от българския фолклор

Българският фолклор е изпълнен с митични герои и чудовища. Отблъскващи, храбри, глуповати и дори зли - има всякакви герои, от които се страхуват не само от децата, но и възрастните. Без много да увъртаме, тук са най-популярните страховити същества, съществували някога в българската митология.

Ламя

2174780

Ламята е женско чудовище, което е изобразено като гигантско влечуго с няколко глави. Според някои приказки тя има три змиеподобни глави. Други, още по-страховити легенди, я представят като същество с цели девет глави. Независимо от общия брой, животното пребивава в гори, близо до морето или в уединени планински райони. Лошотията ѝ се изразява чрез прекъсване на водоснабдяването в градските райони. За да възстанови реда във водоснабдяването, тя иска човешка жертва от селяните, обикновено млада девойка. Множество легенди, песни и приказки са написани и разказани за ламята, в която ожесточен герой отрязва главата на чудовището и спасява селяните и девойката . Смята се обаче, че най-големият противник, който има ламята, не е смелият герой, а змеят.

Баба Яга

2174778

Популярна във всички славянски страни, Баба Яга е страшно същество, което обитава безброй митове. По-често тя е злият герой в детските приказки, които я описват като стара вещица с ужасяващ облик, живвеща в дървена горска колиба. Според легендата, тя отвлича децата и ги отвежда у дома си, където ще готви и изяджда като наказание за това, че не слушат родителите си.

Торбалан

2174782

Никой всъщност не знае как точно изглежда Торбалан, с изключение на факта, че носи огромна торба на гърба си. Той обикновено е обект на разкази на родители, които се опитват да научат децата си да се държат прилично. Митът твърди, че ако детето се държи лошо, Торбалан ще дойде да го отвлече и ще пренесе бедното дете някъде надалеч в чувала си. Същият мит се прилага и за онези деца, които се отклоняват твърде далеч от домовете си. Поради факта, че тази митологична фигура няма особен облик, детското въображение може да рисува ужасяващи портрети и по този начин още повече да увеличи страха от Торбалан.

Таласъм

2174777

Широко разпространен мит разказва за таласъма - неспокойният дух на човек, който е умрял в къща, мост или друга конструкция, изработена от камък. Духът приема формата на сянка или животно, пее, стене, реве и произвежда други преследващи шумове и отказва да напусне помещенията, подобно на полтъргайстите. Примамването на тези упорити същества с лъжливи обещания за сватбени празници или палене на тамян в дома се смята, че са единствените два метода, които могат да ги изгонят.

Самодива

2174781

Самовилите са популярни в множество фолклорни легенди и дори са включени в историята за Хари Потър. Те са изобразени като млади девойки с дълги коси, изящни гласове и магически отблясъци. Самодивите са злонамерени магьосници, за които се смята, че живеят в гъсти гори, където варят отвари и отрови. Ако мъжки пътешественик пресече територията им, те го очароват да се ожени за една от тях. Според приказките, ако човек се ожени за самодива, тя ще отведе душата му в земята на мъртвите и ще остави бездушното му тяло да загине на земята. В миналото суеверните мъже са носели амулети, направени от пелин, босилек, бял мелилот и вратига като форма на защита срещу тези духове.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ