Дългата, странна история на медицинския терпентин

07.10.2018, 16:00

Пиенето му се смятало, че може да излекува почти всичко. (Но не трябва да го изпробвате!)

   
 
Дългата, странна история на медицинския терпентин

Терпентинът е често срещана гледа в хардуерните магазини и в шкафовете на художниците. Изработен от борова смола, дестилиран до чиста, маслената течност е използваа в продължение на стотици години като водоотблъскващо средство, разредител на боята, разтворител и масло за маслени лампи. (Той е много запалим.) Но в продължение на хиляди години, той също се използва като лекарство, макар че повечето съвременни лекари биха препоръчали изобщо да не го поглъщате.

Терпентинът има дълбоки корени в медицинската история. В търсене на Longleaf: Паданието и издигането на американска гора, авторът Лоурънс С. Ърли обяснява, че римляните го използват за лечение на депресия, морски хирурзи по време на Века на корабоплаванията го инжектират (горещо) в раните, а медиците я използват, за да спрат тежко кървене. Лекарите го намерали за удачно лекарство, макар че знаели за не толкова желаните му ефекти.

"Ректифицираното масло от терпентин е лекарство, използвано много по-малко, отколкото заслужава да бъде. Вероятно причината е страхът от това, че причинява насилствени ефекти върху храносмилателния канал и органите на пикочните пътища ", пише един доктор през 1821 г. Той също така пише, че терпентин може да се използва за убиване на вътрешни червеи, тъй като насекомите незабавно умират, ако бъдат третирани с течността. Той предписва на един пациент, засегнат от тения, да пие терпентин на всеки няколко часа . По време на Гражданската война лекарите прилагат терпентин вътрешно и външно, за да спрат инфекцията, често съв съмнителни резултати.

Но проблемът с терпентиновото масло не е просто някакви нежелани странични ефекти. Поглъщането често е токсично и причинява увреждане на бъбреците и кървене в белите дробове. Тогава защо се използва ?

2043756

Погледнато в контекста, е по-лесно да се разбере защо лекарите преди са го използвали като лекарство. Боровият катран, друг подобен продукт, все още е полезна лекарствена съставка за обриви и кожни проблеми, докато терпентиновото масло, което също се е считало за добро за здравето на белите дробове, все още е съставка във Vick's Vapor-Rub. (Въпреки, че е посочен като неактивна съставка.) Терпентинът също е антисептичен, а ужасният вкус и суровите ефекти биха могли да се тълкуват като признаци, че той работи. "Кралят на [лекарствата] е терпентинът, продукт на боровите гори", пише историкът на Кентъки Томас Д. Кларк. "Терпентинът има три важни медицински качества: Миришеше силно, има лош вкус и гори като дърво в огън." Освен това има и странния странен ефект да кара урината да мирише на виолетки.

Кларк бил нясно. Терпентинът се използва широко в американския юг, когато ветроходството означавало дървени кораби, а продуктите от бор били с голямо търсене за уплътнения и запазване на дървесината. Британските борови гори и почти веднага пристигат в Северна и Южна Америка, заселниците се впуснали в търсене на достатъчно борове, за да произведат любимите си продукти. На юг се развива така нареченият "терпентинов колан" и цели гори потъват в смола. В продължение на много години робите били принуждавани да вършат трудната, мъчителна работа за изработване на терпентин чрез "опаковане" на борови дървета. За съжаление, те също били принудени да приемат лекарството заедно с рициново масло за всякакви заболявания. Днес някои американци все още смятат, че терпентинът, често смесен със захар, е народно лекарство.

В златната ера на фантастичната патентова медицина, терпентинът е допълнение към редица змийски масла, като Маслото на Магьосника на Хамлен. По време на забрана, терпентиновото масло с аромат на пиво е често използвано за направата на фалшив джин. Но повечето хора в крайна сметка престанали да вземат терпентин. Въпреки че има силни очистващи свойства, неговата токсичност далеч надвишава всяка потенциална полза от убийството на тения.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ