Добри новини: месоядните растения могат да броят

13.06.2018, 10:00

Вече ще ги гледаме с друго око

   
 
Добри новини: месоядните растения могат да броят

Налице са няколко истории за месоядни растения - Little Shop Of Horrors, The Day Of The Triffids и The Ruins. Разбираме ви обаче, ако не сте фен на подобен тип филми. Все пак едно растение не е най-страшното нещо, за което човек може да се сети, имайки предвид, че можем да се движим наоколо, а то няма да тръгне да ни гони.

Не знаем дали това ще промени нещо, но наскоро се оказа, че месоядните растения могат да броят. Разбира се, това не означава, че са "съзнателни" по същия начин, по който едно същество с нервна система. Но този примитивен механзъм за отброяване е достатъчен, за да надвие малки животинки като буболечките и мравките. 

Всеки път, когато животинчето докосне "капана", той навлиза в различно състояние на лов. При едно докосване растението е предупредено, че на него има нещо. При три докосвания растението си затваря устата. При пет докосвания растението започва да "слюноотделя", което индикира началото на храносмилателния процес.

Този механизъм също така позволява на растението да пести енергия; ако животинчето се движи едва-едва, то може да е съвсем малко, за да си струва усилията. Или пък може би е избягало.

Добре де, не е съвсем апокалиптична история, но не е и особена утеха.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ