Човешки отпечатъци на 13000 години открити край Канада

30.03.2018, 09:00

Те подкрепят хипотезата, че хората са пътували по сухоземен мост от Азия до Северна Америка

   
 
<p>Снимка на един от отпечатъците (вляво) и цифрово подобрено изображение на него (вдясно). </p>

Снимка на един от отпечатъците (вляво) и цифрово подобрено изображение на него (вдясно). 

Последната Ледникова епоха била преди 11 700 години. Учените отдавна предполагат, че тогава хората са ходили от Азия до Северна Америка, като са използвали мост, наречен "Кордилерански лед". Някои накрая пристигали на брега на днешна Британска Колумбия, Канада. Въпреки многото отпечатъци, които оставили след себе си, няма много археологически доказателства, които да покажат, че Кордилеранският леден лист е основен миграционен маршрут. Когато се излагат на брегова ерозия и години натрупване в почвата, отпечатъците не винаги се запазват. Но едно ново проучване от Института Хакай и Университета във Виктория, Канада, предоставя необходимите доказателства в подкрепа на тази хипотеза за земя- мост.

На брега на остров Калвърт в Британска Колумбия изследователите са открили 29 човешки отпечатъка, вложени в утайката, намираща се под повърхността на плажа. Тези отпечатъци не били просто закръглени продълговати форми, някои образци показват дефинирани пръсти, подметки и токове, което е рядко срещана находка.

След това изследователите разкопали находките и чрез фото анализ и радиовъглеродно датиране открили, че много от отпечатъците, датират от преди 13 000 години. Дължината им варира от 15 см. до 28,5 см. а широчината между 6 и 13 см. Когато се нанасят в скатерграм, тези измервания според проучването " попадат в три отделни клъстера, което означава, че стъпките са били оставени от минимум трима души. "Най-вероятната комбинация е двама боси възрастни и едно дете. И изглежда, че тези хора са вървяли по леда.

Изследователският екип планира да извърши по-нататъшен анализ на отпечатъците и евентуално да открие повече, но засега находката е чудесно начало. "Тази находка дава доказателства за морски произход на лицата, обитавали тази област по време на края на последната голяма ледена епоха", казва съавторът на изследването Дънкан Макларън.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ