Чернобил става резерват

08.10.2015, 15:30

Хората са по-вредни от радиацията

   
 
Чернобил става резерват

След като градът е евакуиран през 1986 година в резултат на аварията в АЕЦ "Ленин", природата завзема местността. Районът се превръща в естествено убежище на много видове животни, чиито местообитания са били превзети от хората преди това.

"Броят на дивите животни в чернобилската зона се е увеличил значително в сравнение с периода преди инцидента. Ние не твърдим, че радиацията има положителен ефект върху дивата природа, а само, че последиците от човешкото присъствие – лов, земеделие, горско стопанство, имат повече негативни последици", коментира Джим Смит от Университета на Портсмут във Великобритания.

Направеното изследване след взрива в Чернобил е регистрирало спад в популацията на дивите животни. Новите данни показват, че популациите на бозайници рязко се е увеличила.

Прирастът на диви животни в забранената зоната е почти еднакъв с този в останалите четири незаразени с радиация резервати в региона, а вълците са седем пъти повече. Дивите свине за този период са малко по-малко не заради радиацията, а заради разпространението на инфекция.

"Тези резултати показват, че за три десетилетия Чернобилската зона може да стане дом на голям брой бозайници, дори при условията на постоянна радиация" - разказват изследователите.

"Тези данни са уникални. Те илюстрират устойчивостта на популациите от диви животни, ако са освободени от натиска на човешката дейност." - коментира Джим Бийзлиот от Университета на Джорджия.

Източник: www.sciencedaily.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ