Хората наистина умират от разбити сърца

04.07.2018, 12:00

Ако "разбито сърце" не ви допада, какво ще кажете за "стресова кардиомиопатия"?

   
 
Хората наистина умират от разбити сърца

Сигурно не веднъж сме чували някой да говори, че ще умре от разбито сърце, но надали сме го приемали като нещо повече от опит човекът да си каже мъката по поетичен начин. Тъжната истина обаче е, че в действителност е напълно възможно човек да си отиде от подобно състояние. И не говорим за самоубийства. Говорим буквално за разбити сърца. 

Днес синдромът на разбитото сърце си има своите медицински основания. Ако не ви допада това име, можем да се обърнем към по-подходящото - "стресова кардиомиопатия". Учените са убедени, че подобен феномен не са различава съществено от всяка друга силно стресова ситуация, която може да притежава същите фатални ефекти. Силно стресовите ситуации, включително смъртта на любим човек, раздяла, отхвърляне от партньор и постоянно безпокойство, всъщност могат да доведат до отслабване на мускулната част на сърцето.  

2074169

Онези, които не са запознати с това явление, може би ще се изненадат, че е възможно да съществува подобна емоционална връзка, която едно живо същество да развие спрямо друго. Още повече може да се изненадате, ако разберете, че мъжете са сравнително по-склонни да си отидат от синдрома на счупеното сърце, отколкото от жените. 

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ