Учени откриха прозорци, които изолират стаята от шум...

16.08.2018, 10:00

... дори когато са отворени

   
 
Учени откриха прозорци, които изолират стаята от шум...

Може да не мислите за шума като за сериозен проблем, но Световната здравна организация и центровете за контрол на заболяванията отдавна предупреждават за потенциалните ефекти върху слуха и цялостното здраве. Цялостното здраве? Ами, да - излагането на висок шум може може да предизвика повишаване на кръвното налягане и на сърдечния ритъм, може да предизвика нарушения на съня и намаляване на качеството на живот. Да не говорим също така, че си е направо досадно.

Голяма част от шума влиза през прозорците. Особено през лятото, когато те отворени, заради непоносимите жеги. Какво би било решението? Да се зазидате в апартамента очевидно не е най-разумното нещо, което може да направите. Остава да се молите на науката да ви избави от сериозния проблем. 

2087320

За ваша радост - науката има решение. Изследователи от Сингапур успяха да произведат прозорец, който да звукоизолира стаята, дори да е отворен. Звучи страхотно, защото наиситна е така! 

Устройствата функционират по следния начин: те активно анализират входящите шумове, създават обърната версия, която висоговорителите да възпроизведат, и когато двата шума се засекат, те се прекъсват взаимно. Това става благодарение на ефект, наречен "разрушителна интерференция". 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ