Странни неща, които предците ни са правели

15.08.2017, 14:15

Ама много странни!

   
 
Странни неща, които предците ни са правели

Ако вярвате, че хората в миналото са били по-малко ексцентрични, отколкото сме ние днес, помисли малко за техните традиции. Може би ще промениш мнението си.

Двуфазен сън

1961158

Европейците, живели през Средновековието, практикували това, което сега наричаме двуфазен сън. Първият сън започвал при залез слънце и продължавал до около полунощ. Тогава хората се събуждали и ще оставали будни в продължение на 2-3 часа. Някои използвали това време, за да се молят или да четат, а други го прекарвали със семейството или съседите си. След това идвало време времето за втория сън, който продължавал до изгрев слънце.

Хора-будилници

1961167

Човекът-будилник е професия, която съществува от средата на 18-ти век до 50-те години. Тяхната работа била да събуждат хора, които трябва да стават рано. Те почуквали на прозорците на клиентите си с пръчки. Не е ясно обаче кой е събуждал самите хора-будилници, но има версия, която гласи, че те изобщо не са си лягали преди работа.

Рокли за момченца

1961163

От 16-ти век до около 1920 г. било обичайно малките момчетата да носят рокли до 8-годишна възраст. Основната причина е била високата цена на облеклото, а роклите са били по-лесни за износване. Традицията не подминала дори кралските семейства. Тази снимка изобразява Алексей, син на руския император Николай II, в рокля, подобна на тези, носени от сестрите му.

Източване на кръвта срещу всички заболявания

1961159

Този режим на лечение е бил популярен до началото на 20-ти век. Източването на кръвта се практикувало за лечение на всяко заболяване и често причинявало повече вреда, отколкото полза, отслабвайки още повече пациента.

Лоша хигиена

1961169

В някои средновековни държави хората вярвали, че водата само причинява болести на човека, а въшките се наричали "Божиите перли". Тези вярвания били споделяни дори и от монарсите. Исабела I Кастилска се гордяла с факта, че се е изкъпала два пъти в живота си: при раждането и преди сватбата си. Един кавалер веднъж коментирал мръсните ѝ ръце и нокти, но кралицата отговорила: "О, само, ако можехте да видите краката ми!"

Радиоактивна козметика

1961164

В началото на 20-и век радиацията се възприемала като изключително положителен феномен. Продавали са се козметика, храна и напитки, обогатени с радий и торий, радиоактивни сувенири и дори устройства за насищане на вода с радиоактивни елементи.

Хероинът се е използвал за лекарство

1961166

Изненадващо, преди 100 години хероинът се считал за безвредна алтернатива на морфина и се продава в аптеките като лекарство против кашлица. Наркотикът дори се препоръчвал за деца. По-късно се установило, че хероинът се превръща в морфин в черния дроб, а през 1924 г. употребата му била забранена. В Германия, обаче, е бил забранен само през 1971 г.

Машини за къпане в морето

1961170

За разлика от нас, хората през 18-ти и 19-ти век не можели просто да влязат в морето. Трябвало да използват машини за къпане, които представлявали специални каруци, поставени във водата. Те се използвали, за да за да могат хората да плуват, без да бъдат заглеждани от любопитни очи. Освен това, женските къщи за къпане били разположени на известно разстояние от мъжките.

1961168

Камъни, вместо тоалетна хартия

1961165

Древните гърци разбиват всякакви представи. Оказва се, че за някои хигиенни цели те са използвали скали, камъчета или керамични парчета.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ