Най-ужасните и отвратителни отрови в животинското царство!

18.06.2019, 17:00

Да не ти се налага да ги познаваш...

   
 
Най-ужасните и отвратителни отрови в животинското царство!

Отровата е много ефективно нещо, когато трябва да се справиш с едно същество, което е сто пъти по-голямо от теб. За това и в природата тя е основно притежание на насекомите. Човекът е измислил много антидоти, но някои от отровите са толкова специфични, че по-добре да не ги срещаш.

Специфичните отрови не са непременно най-смъртоносните (въпреки че те също се срещат), но ефектите от тях могат да бъдат много дълготрайни, болезнени и разнообразни в най-лошия смисъл на думата. Допълнителна причина да не пипаш подозрително изглеждащи паяци, жаби и гъсеници.

2164999

Sydney leukopautinous spider произвежда отрова астеротоксин, атакувайки нервната система на хората и приматите. Любопитно е, че за повечето други бозайници тази отрова е напълно безвредна. Въпреки, че има надежден антидот за тази отрова, болката от нея причинява усещане за пръсване на белите дробове.

2164996

Parabuthus transvaalicus е скорпион, обитаващ пустините на африканския континент. Той е в състояние да изпръска отрова на разстояние до един метър, но също така и да не пропусне да те ужили. Отровата му причинява гърчове и спазми на човек, а крайниците изтръпват продължение на денонощие.

2164995

Toad Аga, една от най-големите жаби в света, способна да плюе добре с опасна психеделична отрова. Освен халюцинации, тя причинява и изобилно слюноотделяне, конвулсии и повръщане. Не е много забавно.

2164998

Medusa irukandzhi, изключително коварно животно, което не надвишава 25 милиметра, а ухапването е почти незабележимо. Действието на отровата прилича на странна болест и се нарича "синдром на Ирукандий”. След такива възхитителни синдроми, като постоянно повръщане, белодробен оток и чудовищна болка по цялото тяло, настъпва или възстановяване, или смърт.

2165000

Двуцветната питох е много красива и ужасно отровна птица от Нова Гвинея, която получава батрахотоксин от бръмбарите, с които се храни. Отровата не е опасна за хората, но не се препоръчва да ги взимаш в ръце - рускуваш да получиш химически изгаряния.

2164997

Паяците от род Phoneutria атакуват и се защитават с отрова, съдържаща невротоксин PhTx3, което води до постепенна мускулна парализа и задушаване. Особената опасност се дължи на факта, че самото ухапване е относително безболезнено и човек не винаги обръща внимание докато не стане късно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ