Как да се погрижим за врастналите косми на брадата си?

08.06.2018, 09:00

Няколко съвети за братята по брада

   
 
Как да се погрижим за врастналите косми на брадата си?

Отглеждането на брада е пипкава работа, по време на която можете да се сблъскате с различни проблеми. Някои от тях са дори болезнени. Такива, например, са врастналите косми. Преди да продължим към решенията, нека очертаем проблемите. 

Ето как изглежда успешно пробил порите на лицето ви косъм.

 

 

2066152

Не всеки косъм е обаче шампион. За жалост, някои се сблъскват със запушени пори и дори не могат да излезнат от дома си. Ето няколко болезнени вариации:

2066156

2066155

Други косми обаче, въпреки че са успели да пробият порите, искат да се върнат отново вътре. Резултатът отново може да е болезнен. Непослушните къдрави бради, особено ако са по-твърди, са много по-склонни да завършат по този начин. 

2066154

Сега, след като очертахме проблема, нека се насочим към решението. Добре е да знаете, че нищо не може да ви гарантира, че някой косъм няма да прояви подобно поведение. Може обаче да се подсигурите, че възможността за врастване е колкото се може по-минимална. За целта се подгответе с няколко козметични продукти.

За да не запушвате изхода на тези малки приятелчета, нужно е редовно да ексфолирате, особено по време на баня. Редовно обаче не означава всекидневно. 2-3 пъти седмично е достатъчно. Използването на ексфолиант за лице ще премахне мъртвите кожи и ще отпуши порите, така че космите да растата на свобода. 

Използването олио за брада е задължително, независимо дали космите ви се врастват или не, защото олиото подхранва брадата. Но освен да й дава всичко необходимо да расте здрава, съставките на този тип продукти омекотяват окосмлението, което означава, че не е толкова вероятно някой косъм да се завърти и отново да пробие вашата кожа.

2066153

Ако пък сте от хората, които се бръснат, просто не го правете обратно на посоката на растеж. Причината е, че бръсненето срещу косъма го изрязва прекалено ниско (заради това изглеждате и по-чисто избръснат така), но по този начин той отново може да се заклещи в пората. Разбира се, не е нужно да споменаваме, че е винаги добре да затопляте кожата преди бръснене, да ползвате нещо лубрициращо и да не дълбаете на едно място по няколко пъти.

2066157

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ