Високи такси, регулации и черният пазар за алкохол

16.10.2018, 11:00

Една сериозна статия

   
 
Високи такси, регулации и черният пазар за алкохол

Една трайна картина, която Сухият режим в САЩ рисува е тази как хората търсят евтини и съмнителни имитации на алкохол, приготвени в аматьорски условия, за да задоволят жаждата си. Евтиният и не особено безопасен алкохол е следствие от онези регулаторни органи, които се опитаха да премахнат достъпа до популярен продукт, който е толкова близко до сърцата на мнозина. С това обаче те неименуемо увеличиха търсенето му на черния пазар. 

2072602

Всъщност въобще не е нужно да се стига до "сух режим". Изследвания показват, че в много страни е налице същият резултат благодарение на прекомерно високите данъци и прекалено ограничаващите разпоредби и регулации. Така, например, в Чехия около 7% от алкохола е незаконен. Тези проценти са засенчени от Бразилия, където 28% от алкохолните напитки се произвеждат нелегално. В Мексико е 34%, а в Мозамбик е 66%. 

2072601

Каква е причината за това? Като цяло нерегистрираният алкохол е по-малко скъп от регистрирания, което означава, че тези напитки са необлагаеми и стоят извън регулираното производство. От тук и значителната ценова разлика между незаконните и легитимните продукти, която стимулира търсенето на черния пазар (и съответно неговото развитие).

Ако правителствата не искат черен пазар за алкохол, просто да си държат данъчните на каишка и ригулациите по-скромни.

2072603

Източник: Reason

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ