В търсене на най-странната банда на света, част IV

28.05.2018, 11:00

След слушането на тази група, ще ви побият тръпки.

   
 
В търсене на най-странната банда на света, част IV

Здравейте особняци,

след като ви представихме дементите от Stalaggh/Gulaggh, отрепката GG Allin и четириногите симпатяги от Caninus, продължаваме с поредната трудносмилаема банда - Mayhem. 

Когато става въпрос за начин на живот, Mayhem не си играят. Понеже е трудно да ги опишем адекватно (а и как бихме могли?!), ще споменем само, че Mayhem са нещо като black metal, гангстерски рап, Чарлс Менсън и Ларс фон Триер в едно. 

Групата се заражда през далечната 1984-а и е активна до ден днешен, въпреки кървата си история на убийства и самоубийства, която може да се проследи до времета преди първия им албум. Самоубийството се случва през 1991 г., когато нещастният им вокалист, носещ цветущия псевдоним Dead, отнема живота си, захапвайки дулото на пушка и оставяйки писмо с думите "Съжалявам за бъркотията".

2062988

След две години се случва и поредното нещастие. В него са замесени китаристът, с псевдоним Euronymous (жертвата, чието истинско име е Ойстейн Аарсет), и басистът на име (и това е истинското име на убиеца)  Варг Викернес . Доста яки имена, между другото. Сякаш всеки в Норвегия е кръстен специално за някоя black metal банда. 

Къде е голямата работа, ще попитате вие? Музикантите са чувствителни хора. Случват се такива неща. Дай следващата банда!

Чакайте малко обаче. Тъкмо стигаме до яките неща.  

Когато Euronymous открива безжизненото тяло на своя приятел, какво мислите, че прави? Може би се обажда на полицията или на парамедиците? Грешка. Euronymous взима камерата на Dead и решава да направи няколко бързи снимки за спомен. Ей, така - малка фотосесия на цялата бъркотия покрай изпълнението на Dead. Не само това, но една от снимките се превръща в обложка на албума им Dawn of the Black Hearts (цъкайте единствено на ваша си отговорност).

Също така се говори, че Euronymous и останалата част от групата, са си направили яхния от мозъка на Dead, а от черепа му - огърлица. Това обаче най-вероятно е само слух... Може би. 

2062990

Като допълнение към всичко това, важно е да се уточни, че обвиненият в убийството на Euronymous Варг Викернес също така е бил съден и за ролята си в поредица изгаряния на църкви. Една от нападнатите църкви била на над цели 800 години. Както казахме, Норвегия не си прави мейтап.

Най-странното относно бандата е, че те са все още заедно и още никой не е убил никого. До този момент. Може би най-безумното нещо, свързано с Mayhem днешно време, е тяхното любимо занимание да си играят с отрязана прасешка глава на сцената, след което да я хвърлят в публиката, та и те да се позанимават. Веднъж обаче така успяли да причинят на нечия глава фрактура, защото вместо обезглавено прасе ползвали овца. Упси!

Е, приятно слушане!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ