Чували ли сте за "Френският ангел"?

18.05.2018, 17:00

Човекът, вдъхновил образа на Шрек

   
 
Чували ли сте за "Френският ангел"?

Роден в Русия през 1903 г., Морис Тиле е известен френски кечист от 30-е и 40-е години на миналия век. Тиле се ражда в семейство на французи, които по това време обитават Уралските планини. Със смъртта на бащата обаче, майката и малкият "ангел" се местят във Франция.

2060376

Теле не бил обикновено момче. Не само че знаел близо 14 езика, но в генетичната си програма - по това време иначе красивото момче - криело рядка хормонална болест, наречена "акромегалия".

2060378

Акромегалията е рядко разстройство, по време на което хипофизната жлеза произвежда излишен растежен хормон. Обикновено, състоянието се причинява от тумор на хипофизата и причинява патологичен растеж на костите. Думата "акромегалия" произлиза от гръцки и буквално се превежда като "огромни крайници".

2060375

Тъй като заболяването напредва почти незабелижимо, то често се изплъзва от погледите на докторите, поради което е трудно да бъде засечено в ранни фази. Като резултат, злощастният притежател на болестта може да бъде изложен не само на физическа деформация, но и на голямо унижение от страна на обществото.

Това е бил случаят и с горкия Теле, който заминава за САЩ да дири кариера като кечист. Заради външния си вид, той бързо си печели славата на злодея "Френският ангел", наричан също така "Ужасяващото огре на ринга". В личния си живот, както може да се очаква от човек, страдащ от подобна болест, Теле е бил изключително резервирана личност. Кечистът умира през 1954 г. на 51 години от сърдечна недостатъчност. Преди обаче да си отиде, той дава разрешение на хората да направят от маска от лицето му. Освен маската, другото нещо, което увековечава образа на Теле, е анимационният герой Шрек. 

2060382

2060380

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ