Най-опасните професии на света

19.05.2019, 16:00

Ако си мислите, че вашата работа е трудна...

   
 
Най-опасните професии на света

Подводен заварчик.

Подводните заварчици са изправени пред редица опасности, включително риск от шок, експлозия, декомпресия и износване на зъбните им пломби. Заваряването на структури под водата е класирано като една от петте най-животозастрашаващи кариери с цели 15% смъртност, което я прави 1000 пъти по-опасна от това да бъдеш полицай.

2063555

Рибар.

Ако практикувате риболова като професия, а не като хоби, най-вероятно вече сте до болка запознати с изключително трудните метеорологични условия и дългите работни часове без грам сън. Също така най-вероятно знаете, че рибарите често страдат от наранявания, причинени от работата с тежки съоръжения. Що се отнася до смъртните случаи, 80% от тях се дължат на хипертермия или на инцидент, свързан с удавяне.

2063553

Дървосекач.

Целодневната работа с дървета, достигащи до чудовщни размери, звучи достатъчно опасно и без да прибавяме към уравнението тежките, остри и бързи машини. Дървосекачите притежават една от най-кофти професиите с най-висок процент трудови злополуки. Фаталните такива обаче се дължат или на грешки в оборудването, или на попаднали под огромните дървета работници. 

2063556

Производител на микрочипове.

Ако смятате, че това е окупация, която не звучи опасно, сте в голяма грешка. Тук може и да липсва непосредствена опасност за живота, но поради наличието на опасни химикали, здравето ви може да пострада в дългосрочен план доста сериозно. Говорим за висок процент на спонтанни аборти, вродени дефекти, рак и респираторни заболявания.

2063558

Bush-пилот.

Всеки знае, че пилотите имат опасна работа. Все пак самолетите се разбиват през по-голямата част от времето, нали? Всъщност не. Поне не става въпрос за самолетите, за които най-вероятно си мислите. Големите авиокомпании в действителност са много безопасен начин на транспорт, особено в сравнение с колите. Ако говорите обаче за bush-пилотите, това е съвсем друга история. Изправени пред изключително враждебни метеорологични условия и не особено благоприятни терени, тяхната работа е всичко друго, но не и безопасна.

2063551

Миньор.

Малко работни места могат да унищожат здравето ви като миньорството. Освен дългосрочната опасност за черните дробове на работещите, освен постоянния риск от срутващи се пещери, освен газовите експлозии, за капак на всичко и вдишваните химикали допринасят за високите нива на смъртоност в тази работа. 

2063557

Работник на нефтена сонда.

Тази трудна работа е особено предизвикателна не само за физическото състояние на работника, но и за неговото психическо здраве. Повечето офшорни петролни компании предлагат 16-часови смени, по време на които работещите не само са лишени от сън, но и си вършат работата във враждебни условия. Пожарите и експлозиите на нефтените платформи не са рядкост. 

2063554

Шофьор на тир.

Шофирането на тежкотоварни камиони е опасна професия поради редица причини. Преди всичко става въпрос за изморителна работа, която изисква много концентрация в управлението на превозното средство, чиято тежина може дадостигне до 44 тона. Да не забравяме, че шофьорите са изложени на риск от нападения заради съдържанието, което пренасят. Допълнително, тежкотоварните автомобили имат потенциал да причинят много щети, ако шофьорът загуби контрол.

2063548

Пожарникар.

Пожарникарите излагат всекидневно живота си на опасност, за да защитят живота на останалите. Те се изправят срещу природни и изкуствено причинени стихии. Силните пожари не са единствената опасност. Други включват вдишването на вредни газове, взривовете и изтичането на химически субстанции. Тяхната работа е предизвикателна, но също така носи голямо удовлетворение.

2063549

Търсачи на мини.

Въпреки че в някои части на света това е работа на военните, съществуват редица страни, на чиито правителства не може да им пука по-малко за районите, гъмжащи от наземни мини. Ето защо днес работни места във връзка с търсенето и обезвредяването на мини започват да се намират и в частния сектор.

2063550

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ