На норвежки остров напълно отменят времето

19.06.2019, 13:00

Просто не им трябва

   
 
На норвежки остров напълно отменят времето

Жителите на норвежкия остров под описателното име Sommarøy (Слънчев остров) решиха буквално да отменят местното време, съобщава CNN. Те ще го направят символично по време на лятното слънцестоене на 21 юни.

Вярно е, че за Слънчевия остров, разположен над Полярния кръг, слънцестоенето не прилича на това, което виждат другите жители на планетата Земя. Слънцето, издигащо се над хоризонта на 18 май, залязва чак на 26 юли, което прави периода от 69 дни един дълъг ден. За местните жители, които са преживяват същата полярна нощ, от ноември до януари, тези месеци са особено ценни.

Жител на острова Кел Ове Хвединг казва пред репортерите, че когато е два часа през нощта, слънцето грее ярко през прозореца, децата играят футбол и плуват, а съседът му коси ливадата.

Сега основното! Какво точно означава да се отмени времето.

Понятието "ден" ще бъде изключено от почти всички закони. Работното време на магазините, училищата и всички други учреждения няма да бъде обвързано с 24-часов цикъл. С какво ще е обвързано точно – не е съвсем ясно още. Това обаче няма да е толкова трудно - на острова има малко над 300 души.

Инициативата все още трябва да бъде съгласувана с федералните власти, но е получила положителни реакции на първо четене. Другото положително е, че туристите се втурнаха към Слънчев остров.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ