Ето с какви имена е забранено да се кръщават децата в различните страни!

04.06.2019, 13:00

Никакво поле за въображение

   
 
Ето с какви имена е забранено да се кръщават децата в различните страни!

Ако в България ограничения как да се кръщават децата практически няма (освен тези в здравия смисъл), то в различните странни има напълно официални забрани. Причините за това са най-различни.

Някои страни се опитват по този начин да запазят националното си наследство. Например, в Португалия не може да се използват английски версии на Екатерина – всяка Catherine става Caterina. Също така са забранени имената Викинг, Риана, Сайонара.

През 2014 година Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия публикува списък в 50 забранени имена. В него влизат такива като Алиса, Мая и на опозиционери на властта. 

Германия и Дания се противопоставят на неутралните по пол имена (Примери: Тейлър, Ашли, Морган). Дания в това отношение като цяло е доста сложна страна: на родителите е наредено да избират име за бебето от одобрен списък от 7000 имена. В други случаи името трябва да бъде одобрено от две инстанции.

Във Франция нещата не са по-лесни. Паспортните служби са задължени да съобщават в съда за всяко странно име. Ако родителите искат да си кръстят детето Фантомас преди всичко ще трябва да го направят извън страната.

В Германия, Дания, Швеция и Мексико има закони срещу всяко име, което може да е обидно за детето или да го направи обект на тормоз.

Примери за оскърбителни имена:

Принц Уилям (Франция)

Осама бин Ладен (Германия)

Адолф Хитлер (Германия)

Анус (Дания)

Елвис (Швеция)

Metallica (Швеция)

Рамбо (Мексико)

Батман (Мексико)

Има и забрани за религиозни персонажи. Така в Швейцария няма да може да кръстиш малкия "Юда", а през 2014 година в Германия отказват на родители да кръстят детето си "Луцифер". Излиза така, че ако ще кръщаваш детето така избирай от добрите момчета.

В Швеция е забранено да се наричат момчета с женски имена и обратното. Също така не може да се използват фамилни имена като имена. 

Също така, много страни са единодушни в мнението, че именуването на децата на марки не е окей.

Ето списък с такива.

Ikea (Швеция)

Mercedes (Швейцария)

Nutella (Франция)

Chanel (Швейцария)

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ