Тестостеронът и мъжкото здраве

18.07.2018, 10:00

Какви са ефектите на ниския тестостерон?

   
 
Тестостеронът и мъжкото здраве

Тестостеронът може би е най-известният сред хормоните. Той предизвиква асоциации за мускули и мъжественост. Неговите нива действително регулират мускулната маса и сексуалният нагон, но също така настроението и костната здравина. Ето и до какво може да доведе ниското му количество в човешкото тяло.

Със стареенето нивата на тестостерон в организма спадат. Това е нормална част от житейския цикъл на мъжа, която се нарича понякога "андропауза" или "мъжка менопауза". За много хора това не води до значителни проблеми или симптоми, но като цяло се забелязва спад в мускулната маса, предразположеност към депресия и дори по-малък интерес към секса.

2078187

Ниският тестостерон може да предизвика видими промени при някои мъже: (a) по-малки и по-меки тестиси; (б) по-големи гърди; (в) по-тънки мускули; (г) загуба на телесно окосмление.

Може да си мислите, че остеопорозата е женска болест, но е добре да знаете, че не пропуска и мъжете. При последните причина е именно ниският тестостерон, тъй като нивата му са корелирани със здравината и дебелината на костната структура.

2078186

Със спадането на тестостерона мъжете могат да преминат и през ментални промени: промени в настроението, лоша концентрация и по-малко енергия. Тези симптоми могат лесно да бъдат причинени от други здравословни проблеми, като например анемия, депресия, проблеми със съня или хронично заболяване.

Тестостеронът не само е свързан с желанието за секс, той като цяло помага на човешкото тяло да произвежда  сперматозоиди. Когато нивата на хормона са драстично ниски, броят на сперматозоидите естествено спада също, а без достатъчно сперматозоиди, оплождането на партньора става проблематично.

2078189

Причините за ниският тестостерон не са една или две. В много случаи някои мъже са естествено предразположени към ниски нива на тестостерон. В други обаче са намесени болести: затлъстяване, захарен диабет тип 2, болест на черния дроб, проблеми с хипофизата, травми и наранявания в тестисите. Освен това някои лечения като химиотерапия, радиционна терапия и приемането на стероидни медикаменти също влияят върху производството на хормона. 

Ако имате ниски нива на тестостерон в кръвта и симптоми, които засягат ежедневието ви, вашият лекар може да ви предложи прием на допълнителен тестостерон. Не всеки обаче с нисък тестостерон ще се нуждае от лечение. Ето защо е добре да ви види специалист, който най-вероятно ще изисква от вас да тествате кръвта си за нивата на съответния хормон, след което ще обсъди рисковете и възможните ползи от лечението. При притеснения потърсете уролог или ендокринолог: лекар, който третира хормонални проблеми.

2078188

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ