Първата поправка на Конституцията срещу "порното за отмъщение"

04.03.2019, 16:00

Свободата на словото е абсолютна и като такава - противоречива морално.

   
 
Първата поправка на Конституцията срещу "порното за отмъщение"

Конституцията на САЩ е формулирана по такъв начин, че да ограничава ролята на правителството в живота на хората. През последните няколко години специално Първата й поправка, която експлицитно твърди, че "Конгресът няма да прави закон относно утвърждаване на религия, или на нейното свободно упражняване; или ограничаваме свободата на словото, или на пресата; или правото на хората мирно да се събират, и да подават петиция пред правителството за поправяне на неправди", е под особено внимание заради феномени като т.нар. "фалшиви новини" (fake news), "безопасни територии” (safe spaces) по кампусите и възраждащата се политически некоректна култура в лицето на политически коментатори, комици и интернет тролове.

2052438

Принципно считана за едно от най-отявлените свидетелства за наличието на демокрация в една или друга държава, Първата поправка позитивно не може да мине без противоречия. Съвсем наскоро, съобщава сп. Reason, апелативният съд в Тексас намери опита да се прокара закон, наказващ хората, които разпространяват онлайн интимни снимки на своите настоящи или предишни партньори без тяхното съгласие, за противоконституционен. Само за справка, подобно действие е познато като "revenge porn" (буквално, "порно за отмъщение"). Причината съдът да се произнесе по съответния начин е, че подобен закон нарушава Конституцията на САЩ, ограничавайки свободата на израза на база съдържанието на интимните снимки и видеоклипове, споделени онлайн. Истинското притеснение обаче се заформя покрай основанията на "хлъзгавата плоскост": юридическият ход би притежавал негативни ефекти върху онези, които не участват в отмъстителен акт, а просто публикуват в интернет под една или друга форма "чувствително" съдържание.

2052439

Морално сякаш въпросът е ясен – човекът, на който си се доверил да те снима с или без дрехи, би трябвало да уважава достойнството ти. Проблемът обаче се оказва изключително сложен що се отнася до легалната страна на нещата. Може би въпросът в крайна сметка може да се сведе до защитата на авторските права? Човекът, направил снимките или клиповете, по дефиниция притежава правата върху тях. Но той не може да използва изображенията за печалба без съгласието на снимания, освен при някои много ограничени обстоятелства. Това обаче касае не толкова поверителността, колкото собствеността. За сега изглежда, че Първата поправка действа като абсолют и под нейната закрила могат да попаднат хора с не особено чисти намерения. В крайна сметка всичко се свежда до личната отговорност и възможността да поемаш последствия.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ