Оставянето на бакшиш е практика, която варира от страна на страна

27.01.2019, 16:00

Когато сте на среща, не забравяйте, че отношението към обслужващия персонал също ви носи червени точки.

   
 
Оставянето на бакшиш е практика, която варира от страна на страна

Добре е да знаете, че начинът, по който се отнасяте с обслужващия персонал, говори особено много за личността ви, а индикатор за това често е оставянето на бакшиш. Преди обаче да тръгнете на следващото си пътуване, уверете се, че сте се запознали предварително със съответните привички. Все пак не искате да се изложите пред половинката си, независимо дали ще я изведете в елегантен или полуприличен ресторант, нито ще е добре за вас да проявите неуважение към хората, които ви обслужват. 

Може би сте един от тези хора, за които оставянето на бакшиш се е превърнало в навик, но не всяка страна се отнася еднакво към такъв обичай. Япония и Китай, например, са страни, в които подобна практика би се приела за обида - тя просто не е част от тяхната култура на обслужване.

2052202

За австралийците бакшишът не е задължителен, особено по баровете, но пък в по-реномираните ресторанти винаги е добре дошъл (но не повече от 10% от сметката).

В САЩ и Канада ще ви излезе малко по-солено, ако разчитаме на съветите в TripAdvisor, където пише, че бакшишът може да варира от 15 до 25%.

На Стария континент оставянето на големи бакшиши от този тип е често ненужно, понеже в редица страни от Европейския съюз практиката се регулира със закон. Това означава, че в страни като Италия бакшишът ще е вече включен в сметката. За да не се чешите по главата, когато си получите сметката, просто се оглеждайте за надписа "servizio e coperto", който най-вероятно ще бъде изписан някъде на менюто. 

В България, разбира се, закръглянето на сметката е неписано правило, което често зависи повече от начина на обслужване, отколкото на конкретна културна черта или законова регулация. 

2052201

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ